Apolitični

Razočaravajući podaci o padu čitanosti u Hrvatskoj

U proteklih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 42 posto građana Hrvatske, što je pad u odnosu na godinu ranije kada je čitanost iznosila 56 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci o čitanosti u Hrvatskoj, a u doba opće medijske prezasićenosti informacijama, knjige najviše čitaju žene, mladi, visokoobrazovani i ljudi s višim primanjima, i to beletristiku.

Knjige koje čitamo uglavnom kupujemo (46 posto), ili ih posuđujemo u knjižnicama (40 posto), uz zabilježen trend pada posudbe u knjižnicama (s prošlogodišnjih 46 posto), te porasta kupovine (s 39 posto u 2018.). Najviše se čita beletristika (58 posto), pa publicistika (32 posto), te stručne knjige (28 posto) i priručnici (21 posto).

Kad je riječ o kupovini knjiga, istraživanje također pokazuje pad, pa je tako u zadnja tri mjeseca knjigu kupilo 24 posto hrvatskih građana, u usporedbi s 25 posto u godini ranije. Od toga više od polovice, 51 posto, kupljeno je u knjižarama, a slijede kiosci (21 posto), sajmovi knjiga (16 posto), te internet (13 posto).

E-knjige još nisu zamijenile tiskane knjige

Istraživanje je pokazalo i da elektronička knjiga još uvijek nije zamijenila tradicionalnu tiskanu knjigu: e-knjige čita i kupuje samo dva posto Hrvata, nasuprot čak 86 posto koji niti čitaju niti kupuju knjige u digitalnom obliku.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay