Apolitični

Razmišljate o kupnji montažne kuće?

Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. elemenata prethodno proizvedenih u tvornici. Gotovi djelovi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena. 

Montažne kuće imaju rok trajnosti, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano. Naime, rok trajnosti kod montažnih kuća obično je oko 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati.

Financijska isplativost montažnih kuća često je predmet raznih diskusija. Razlog tomu su tvrtke izvođači koje često promoviraju montažnu gradnju kao jeftinu, pri čemu može doći do nesporazuma. Montažne kuće nisu jeftine, ali su svakako nešto povoljnije (10 do 20 posto) od klasičnih zidanih kuća jednako kvalitetnih karakteristika. Često se mogu čuti procjene troškova zidanja klasične kuće na tristotinjak eura po metru kvadratnom, što je naprosto nerealno.

Montažne kuće nisu jeftine kuće, iako se često reklamiraju kao takve, što stvara zabunu među kupcima. Prosječno, izgradnja montažne kuće do visokog “roh-bau” nivoa stoji od 350 do 450 eura po metru kvadratnom, zavisno o debljini zidova, uključenim radovima i drugo. Gradnja po principu “ključ u ruke” ima širi raspon cijena: od 550 do prosječno 750 eura, s time da gornja granica ovisi o cijeni materijala koje bira sam kupac.

Završni radovi u vlastitom aranžmanu mogu stajati od 150 eura/m2 na više. Treba napomenuti da odstupanja od tipskih projekata znače i odstupanja od cijene koja mogu ići i do 50 eura po kvadratu. Kuću poskupljuju dodatni uglovi, neobični kutovi, niše, razvedeni krovovi itd.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay