Apolitični

Različiti pogoni ovisno o politikama svake zemlje ili regije: Mazda2 Bio koncept na biodizel

6. lipnja 2022., 4.29 ujutro. Zora sviće nad Fuji International Speedwayom, u Japanu, gdje je 24-satna utrka izdržljivosti Super Taikyu Series Fuji, 2. utrka ENEOS Super Taikyu serije Powered by Hankook, je odvožena više od polovice. Mazda se natječe u ST-Q klasi, koja je isključivo za specijalna, nehomologirana vozila. Drugim riječima, to je mjesto gdje proizvođači mogu isprobati eksperimentalne automobile. U slučaju Mazde, njen koncept Zekken 55 Mazda2 Bio pogonjen je 100-postotnim biodizelom napravljenim od korištenog ulja za kuhanje i masti mikroalgi.

Iako se svijet ubrzano okreće prema BEV-ovima (električna vozila na baterije), pomaku koji je uvelike potaknut Europskim zelenim planom (European Green Deal), koji je postavio cilj za države EU-a da postignu ugljičnu neutralnost do 2050., ostaje mnogo pitanja u vezi sa strategijom isključivo električnih automobilia.

Na primjer, je li električna energija koja se koristi za pogon ovih vozila proizvedena iz ekološki prihvatljivih izvora? Jesu li izvorni materijali korišteni u proizvodnji baterija održivi i ekološki prihvatljivi? A što je s onim nacijama u kojima električna energija tek treba biti dostupna svima?

‘Nudimo pristup s više rješenja koji nudi različite pogonske sklopove ovisno o politikama svake zemlje ili regije’, kaže Akira Marumoto, predsjednik i izvršni direktor Mazda Motor Corporation-a.

Dakle, dok Mazda nudi potpuno električni crossover MX-30 BEV u svojoj gami modela i neprestano razvija i unapređuje svoje pogonske sklopove i tehnologije kako bi bili kompatibilni s postojećim infrastrukturama diljem svijeta, također gleda na alternativne izvore energije za naftu.

Kombinacija ulja i masti u mikroalgi Euglena i korištenog ulja za kuhanje

Euglena biodizel sljedeće generacije ‘SUSTEO’ u potpunosti je napravljen od japanskih proizvoda i službeno je priznat kao dizelsko gorivo prema japanskim industrijskim standardima (JIS). SUSTEO se sastoji od kombinacije ulja i masti u mikroalgi Euglena i korištenog ulja za kuhanje.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Mazda