Apolitični

Ravnatelji na stručnom usavršavanju

Pod okriljem Školske knjige u Splitu održan je stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije. Jako sam zadovoljan odzivom čelnih ljudi škola u ovo predblagdansko vrijeme, ističe nam direktor za razvoj školske knjige, Vinko Filipović i što na ovakav edukativan način ravnatelji usavršavaju svoja znanja te stječu nova iskustva zajedničkim radom na skupovima poput ovog. Na skupu su osim ravnatelja prisustvovali i voditelj splitske ispostave Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matas, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije, mg. Vlade Dragun, kao i drugi partneri koji surađuju sa školama na ovakav način.

Terracon News nazočio je stručnom skupu i iskoristio priliku da bi ugostio V. Filipovića i V. Draguna.

Gospodine Filipović, često ste u Splitu boravili i kao nekadašnji ravnatelj agencije za odgoj i obrazovanje, javni i kulturni djelatnik, a sada predstavljate Školsku knjigu kao direktor razvoja, ali i promocije i svega što se veže za javnost, a tiče se vaše kuće.

Tako je. Školska knjiga, osim što po svojoj temeljnoj djelatnosti tiska osnovnoškolske, srednjoškolske, znanstvene udžbenike, časopise, enciklopedije i ostalo, daje svoj doprinos hrvatskom obrazovanju tako da nudi stručno usavršavanje za ravnatelje i druge sudionike u obrazovnom sustavu, pa se današnji skup pozabavio s temom menadžerstva, motivacije, lidera, dakle, svega onoga što naši ravnatelji u osnovnim i srednjim školama trebaju i nikada u dovoljnoj mjeri. Vrlo je pozitivna reakcija, čak sam se i sam našalio, da je to još jedan mali korak da i ja jednom postanem dobar lider.

U ovakvim organizacijskim i promocijskim dužnostima imate jako puno iskustva, na skupu je prisustvovao veći broj ravnatelja, iako je predblagdansko vrijeme, vrijeme obiteljskog druženja, ali i različitih društvenih događaja. Možemo li ovaj skup svrstati u rubriku „dobro je činiti dobro” kada je u pitanju znanje i obrazovanje?

 

Da, Školska knjiga uistinu ulaže u znanje, ulaže u sve ono što je vrijedno u hrvatskom obrazovanju, kulturi i ovo je još jedan mali doprinos, a svojim dolaskom u povećem broju ravnatelji to prepoznaju. Mi smo kao kuća zahvalni našim ravnateljima što oni podupiru u pozitivnom smislu sve ono dobro što Školska knjiga radi jer su nam oni važni i kao povratna informacija, koliko dobro mi radimo s temeljnim proizvodom, a to je udžbenik. U tom smislu nam je vrlo korisna povratna informacija od praktičara koji najbolje znaju što je dobro, a nama je u interesu da napravimo najbolje udžbenike za naše učenike i naše učitelje. Osobito na temelju ukazivanja na eventualne nedostatke da nova generacija udžbenika bude još bolja. Znamo da smo dobri, da smo najbolji, najveći i s najdužom tradicijom, ali želimo još uvijek biti bolji.

 

Vjerujem kako ste i vi u Školskoj knjizi sretni povodom predstojećih blagdana, pa vas molim da nam za kraj kažete nekoliko riječi povodom toga.

Moja poruka, kao i što sam je malo prije uručio nazočnim ravnateljima, jest da u duhu svega onog što čujemo ovih dana u predblagdansko vrijeme, dodao bih tome, da uz dobrotu, milosrđe, praštanje, htio bih da i ja i svi mi to živimo tijekom cijele godine. U tom pogledu želim da nam Božić u simboličnom smislu traje cijele godine i da budemo dobri i tolerantni i milosrdni i naravno, u 2016 . ono što svatko dobronamjerno poželi svakome, a to je dobro zdravlje.

 

Gospodine Filipović, lijepo vam se zahvaljujem na razgovoru i sretno vam.

Zahvaljujem, i vama.

U nastavku druženja s ravnateljima osnovnih škola, zamolili smo predsjednika Udruge ravnatelja osnovnih škola Splitsko dalmatinske županije, gosp. Vladu Draguna da nam govoreći o djelovanju udruge na čijem je čelu već nekoliko godina, komentira i ovaj stručni skup.

 

Udruga djeluje dobro, radno i temeljito, tako da je i ovaj današnji skup jedan pokazatelj kako smo mi ravnatelji uvijek homogeni te kako međusobno dobro i iskreno komuniciramo. Posebno bih za ovaj današnji skup želio istaknuti ulogu Školske knjige koja pored brojnih djelatnosti kojima se bavi, posebno njeguje djelatnost organiziranja stručnih znanstvenih skupova za djelatnike koji rade u odgojno- obrazovnom sustavu. Danas je ovo stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Splitsko- dalmatinske županije gdje su oni i ovaj put pokazali da posredstvom svojih odličnih predavača nude znanja koja nama mogu pomoći da se što bolje snađemo u rukovođenju naših ustanova, u ovim vremenima kad se korjenito mijenja odgojno- obrazovni sustav u našoj državi. Od srca bi im u ime svih ravnatelja zaista zahvalio, ne samo zbog ovog današnjeg skupa, nego zbog njihovog praćenja našega rada i njihove pomoći u edukaciji svih nas ravnatelja, a posebno zbog edukacije i praćenja i svih učitelja i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnom sustavu, da on što bolje funkcionira na dobrobit svih malih koji su najvrjedniji i najvažniji u našim životima i trebaju biti najvažniji svim ljudima koji vode ovu državu.

 

Što vam višegodišnje iskustvo ravnatelja govori, s obzirom na to da on mora biti na jedan način menadžer u ustanovi, lider, intelektualac, dobro znati svoj posao?

Iznad svega mora biti čovjek, razumjeti probleme svih učenika, obiteljske probleme koji imaju roditelji, a posebno imati razumijevanje za probleme koje imaju učitelji. Vremena se mijenjaju, sve je teže i teže raditi u odgojno-obrazovnom sustavu jer su neke vrijednosti koje su nekada bile doživjele promjene, pa u cijelom ovom procesu treba imati više mudrosti i razumijevanja te djecu zaista s odgovornošću uputiti prema onim pravim životnim, obiteljskim vrijednostima.

 

Gospodine Dragun, kao javna obrazovna osoba s velikim iskustvom u radu s djecom i učenicima što bi mogli učiteljima zaželjeti za predstojeće blagdane?

Iskoristio bih priliku svim ljudima ovoga svijeta, posebno mojim kolegama, djeci i njihovim obiteljima, zaželjeti blagost, mir, toplinu njihovih domova u ove božićne dane, a mojim kolegama ravnateljima iskrene, konkretne, poštene, čestite suradnike koji vjeruju u njih kao njihove ravnatelje.
Hvala vam na ovim riječima.
Hvala vama.

Više u kategoriji: Obrazovanje; Život
D. Šabić, mag. nov.