Apolitični

Ravnatelj klapa Mladin izuzetno zadovoljan interpretacijama

Ovogodišnji Festival dalmatinskih klapa u Omišu vrlo je profesionalno sa svim popunjenim mjestima u gledalištu odradio prvu programsku cjelinu, realizacijom triju izbornih večeri muških i ženskih klapa na popularnoj maloj pjaci. Dvanaest klapa koje su u klapskom srazu zaslužile finale festivala ponovno će zasjati na ljetnoj pozornici, ali na Trgu sv. Mihovila 24. i 25. srpnja od 21 sat.

Gledatelji i više nego zadovoljni izvedbama poznatih, ali i nekih nadolazećih klapskih skupina, stručno ocjenjivačko povjerenstvo odradilo je posao maksimalno korektno, a direkcija festivala, bar na prvi pogled, zadovoljna je izuzetnim odazivom javnosti i svih kojim ljube i štuju dalmatinsku klapsku pismu. Kako vrijeme prolazi slažu se dojmovi pa se ukazala prilika ugostiti ravnatelja klapa Dražana Mladina i saznati kojim pravcem festival jedri.

Gospodine Mladin, zajedno sa suradnicima odradili ste u jednom sjajnom ozračju vrlo bitan segment festivala, priveli ste kraju tri izborne večeri i tako dobili finaliste.
– Kad bih davao jednu cjelokupnu ocjenu ovog do sada prijeđenog puta, ona bi bila jako visoka, ali prvenstveno naši gledatelji daju svoj uvid i vrijednost festivalu i klapskom druženju. Inače, mi smo u najavi ovogodišnjeg festivala kazali da će muška konkurencija biti uistinu vrlo jaka, od 29 klapa njih dvanaest ulazi u završnicu; to je jako naporno u smislu ocjenjivanja onih koji odlučuju o tom, dakle stručnom povjerenstvu. Mnoge klape koje su etablirane i već poznate, koje su osvajale i niz nagrada u Omišu i na nekim drugim festivalima, jednostavno i uz odličnu kvalitetu nisu sebi osigurale poziciju u finalu, što meni kao ravnatelju i nije baš ugodno. Jako mi je drago što stižu nove klape, gotovo anonimne, nepoznate; međutim, sticajem okolnosti, prvenstveno njihovim sjajnim interpretacijama, one su zaslužile biti u završnici i to je veliki dobitak za klapsku pismu i uspjeh Omiša. To me posebno veseli, izuzetno sam zadovoljan jer Omiš ima jednu kulturu; klapska pisma je općenito kultura, pa je posebna draž što klape vrlo rado dolaze u Omiš zbog simbioze koja traje evo gotovo pola stoljeća.

Uskoro Zagrepčani dolaze na omišku pjacu, kao po staroj dobroj tradiciji…
– Tako je to je već jedna sjajna suradnja s obje strane, i grada Omiša i festivala koji nosi cijelu ovu priču s jedne strane, i s druge gradske skupštine grada Zagreba, gdje i oni nama žele predstaviti dio svoje glazbene baštine, pa kako se godinama ostvaruje odlična suradnja, ona je prerasla u jednu zanimljivu priču. Suradnja Zagreba i Omiša mora postojati, to je jedna vrijednost za obje strane, jer se i naši gosti iz metropole u prijestolnici dalmatinske klapske pjesme mogu predstaviti svojim glazbenim opusom koji je jednako tako vrijedan. Njihov program je raznolik, interesantan i dojmljiv, a naš Omiš ima tu sreću i obvezu da to prepozna kao što je uspio stvoriti suradnju i glazbenu simbiozu već gotovo pola stoljeća.

Na kraju razgovora ravnatelj festivala Dražan Mladin pozvao je sve prave poklonike i ljubitelje dalmatinske pisme u Omiš na završnicu festivala. Kada je riječ o praćenju projekta, iskazao je pomalo i nezadovoljstvo kako mediji nisu toliko promocijski okrenuti prema gradu Omišu i samom festivalu, koji je uistinu pravi promicatelj i čuvar dalmatinske klapske pisme.

Više u kategoriji: Glazba; Kultura

D. Šabić, mag. nov.