Apolitični

Rast bitcoina potiče novu industriju: U Sibiru niknuo najveći rudnik od vremena SSSR-a

Vrtoglavi rast vrijednosti digitalnih valuta, prije svega bitcoina, otvorio je potpuno novu granu industrije. Jedna je ruska tvrtka izgradila golem podatkovni centar, udaljen 4000 kilometara od Moskve, i već ostvaruje golemu zaradu na proizvodnji kriptovaluta uz vrlo niske troškove, javlja HRT.

Duboko u Sibiru nalazi se grad Bratsk. U njemu se smjestilo divovsko postrojenje u kojem se proizvode bitcoini, tj. u kojem se ‘rudari’. Ruska tvrtka Bitriver iznajmljuje opremu klijentima diljem svijeta koji profitiraju na činjenici da je na ovom području električna energija, glavni resurs u proizvodnji kriptovaluta, iznimno jeftina.

‘Ovdje imamo instalirano oko 70.000 dijelova opreme, što je najviše na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza. Nitko nije veći od nas. Imamo ugovore s više od 80 klijenata iz svih regija na svijetu’, rekao je Ivan Kaap, zamjenik glavnog direktora Bitrivera. Na ovom se mjestu ostvari oko dva posto godišnje proizvodnje bitcoina, a rast njegove cijene omogućava i nove investicije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay