Apolitični

Raspjevani Korčulani

Jako dobro znamo kako je kolijevka klapske pisme i baština čuvanja tradicije ovog dalmatinskog izričaja u Omišu zahvaljujući Festivalu dalmatinskih klapa. No i drugi otoci, gradovi uz more, mala primorska mjesta njeguju tradiciju klapske pisme, a jedno otočko mjesto posebno živi za susret klapa i klapsko druženje. To je Blato na Korčuli gdje se održavaju susreti klapa naše najjužnije županije, ali i jedna večer omiškog festivala, Večer novih skladbi. I kao što sunce „najviše sjaji” na Hvaru i Korčuli pa za njih kažemo da su najsunčaniji otoci na Jadran, tako možemo kazati da je Korčula je najraspjevaniji otok na kojem mnogi mještani imaju sluha za pjevanje pa se tako rađaju nove klapske skupine.

 

Veliku raspjevanost i nadarenost Korčulana potvrđuju sjajni glazbenici kao što su vječni Oliver Dragojević, samozatajna dama odličnog glasa Jasna Zlokić, uvijek „u prolazu” Meri Cetinić, potom Festival pisme i vina u Korčuli, klape Ošjak, Kumpanji, Kanela kao i mlađi naraštaji poput dječje ženske klape Perlice ,Kolajne i klape Koraja, buduće glazbene i klapske zvijezde koji nastavljaju bogatu tradicija pjevanja ovog kraja.
Kao što iz godine u godinu dolaze turisti u sve većem broju na prelijepi otok našeg moreplovca, tako ne treba brinuti za tradiciju pjevanja Korčule, jer on će i dalje biti najraspjevaniji otok na Jadranu. Glazbenu priču s Korčule privodimo kraju antologijskom pjesmom „Konoba” koju su za vas izveli Korčulani Oliver i Meri uz malu pomoć Tedija Spalata. Uživajte!
Više u kategoriji: kultura, glazba
D. Šabić, mag. nov.