Apolitični

Rapsodija saksofona zatvara 62. Splitsko ljeto

Kako je i najavljivano, 62. izdanje Splitskog ljeta 14. kolovoza zatvorit će „Rapsodija saksofona” Papandopulova kvarteta.

Saksofonisti su to koji će splitsku publiku počastiti djelima Ligetija, Papandopula, Margarete Ferek Perić, Geissa i Gershwina. Zatvaranje 62. Splitskog ljeta odvit će se u Meštrovićevu Kaštilcu s početkom u 21 sat.
Festival je prije mjesec dana otvoren operom „Turandot” Giacoma Puccinija, a u periodu koje će se zatvoriti večerašnjom „Rapsodijom saksofona”, program 62. Splitskog ljeta zabavio nas je i zadivio brojnim izvedbama opera, baleta i predstava. Tako su gledatelji uz Verdijeve Aidu, mogli svjedočiti plesnoj fantaziji baleta „Na putu” Igora Kirova, komediji „Buža” u režiji Zorana Mužića, Shakespearovom „Mletačkom trgovcu” pod redateljskom palicom Aleksanda Ogarjova te brojnim drugim izvrsnim scenskim, plesnim i glazbenim izvedbama.


Ni koncertni segment Splitskog ljeta nije zakazao, pa je splitska publika tako mogla uživati u nastupima Splitskog, Zagrebačkog i Varaždinskog gudačkog kvarteta, gitarista Srđana Bulata, klarinetista Giampiera Sobrina i pijanista Roberta Morettija te Acoustic projecta, a cjelina kvalitetne glazbe i dobrog provoda bit će zatvorena i upotpunjena nastupom Kvarteta Papandopulo.

Papandopulo kvartet,Rapsodija saksofona

Papandopulo kvartet, čiji su članovi Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, nagrađivani je kvartet koji je nastupao na brojnim hrvatskim i svjetskim poznatim pozornicama te glazbenim festivalima. Nakon Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Dubrovačkih ljetnih igara, Glazbene tribine u Opatiji i brojnih drugih manifestacija, Papandopulo kvartet napokon stiže i u Split gdje mu je pripala čast zatvaranja ovogodišnjeg Splitskog ljeta.
Iako kvartet posebno njeguje klasičnu glazbu, dečki iz Papandopula veliku važnost pridaju hrvatskim i stranim autorima suvremene glazbe, pa se tako na njihovom repertoaru vrlo često nađu i izvedbe Frana Đurovića, Mirele Ivičević, Tene Borić, Ivana Končića i brojnih drugih.
Zbog kombinacije različitih glazbenih djela klasične i suvremenije glazbe te zbog individualnog šarma svakog saksofonista ponaosob, kvartet Papandopulo veličajući glazbena imena i njegujući ljubav i divljenje prema spomenutim glazbenim veličinama, odaje glazbenu svježinu i opuštenost koja privlači ljubitelje glazbe svih uzrasta.
Zanimljivom kvartetu pripala je velika čast zatvaranja glazbene manifestacije koja se u Splitu dočekuje s velikom srećom u znatiželjom. Zatvaranjem 62. Splitskog ljeta Papandopulo kvartet glazbene apetite splitske publike nesumnjivo će zadovoljiti, kako bi im zatvaranje omiljenog glazbenog festivala prošlo što ugodnije.
Još je nešto ulaznica preostalo, i to po cijenama od 60 i 80 kuna, pa želite li u stilu izroniti iz 62. Splitskog ljeta, predlažemo da što prije krenete po svoju ulaznicu i u Meštrovićevu Kaštilcu osjetite pravu glazbenu moć koju sa svojom publikom nesebično dijeli kvartet Papandopulo.