Apolitični

Radno ljeto Sinjskog pučkog kazališta

Za Sinjsko pučko kazalište bi mogli kazati da je kazalište iz naroda jer svojim komediografskim predstavama imaju pozive iz cijele Hrvatske, pa i susjednih zemalja, Slovenije, BiH itd. Pripremaju se za neka kućna izdanja povodom kulturnog ljeta u gradu alkara, stoga će ubrzo na domaćim daskama izvesti nekoliko zanimljivih predstava s dozom humora i zabave.

Kako nas je informirao predsjednik sinjskog kazališta Željko Viculin, često putuju po zemlji i van granica, pa opravdano nose naziv najaktivnijeg amaterskog kazališta kod nas, a uz gostujuće predstave promoviraju svoj kraj iz kojeg dolaze. Veličaju alku, blagdan zaštitnice Gospe, bogatu i sadržajnu gastronomiju, ali i povijest kazališta o kojem se pričalo i na nacionalno televiziji, govorilo na radiju i pisalo u novinama. Posljednja gostovanja prije ljetnih nastupa u svom gradu sinjski kazališni glumci bilježe u Đurđevcu početkom srpnja kada su sudjelovali s predstavom koju će izvesti u središtu Sinja – „Nedostajem sama sebi”, a koju su Đurđevčani, kao domaćini i publika, ocijenili visokom ocjenom. Po riječima predsjednika Đurđevačkog kazališta gosp. Matije Bažulića, predstava „Nedostajem sama sebi” je najbolje posjećena i prihvaćena drama u Đurđevcu zadnjih godina.
Potom je uslijedio prošlotjedni odlazak u susjednu Sloveniju na drugi festival u Postojni u okviru Međunarodnog festivala amaterskog stvaralaštva na kojem se ističe Viculin. Sudjelovali su s komedijom „Izbori za lokalnog šerifa” i u toj kategoriji osvojili nagradu za najbolju predstavu. Naša mlada i perspektivna glumica Iva Šuste osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu, zbog čega je prvi čovjek sinjskog kazališta veoma ponosan na postignute rezultate i nagrade.
Sinjski kazalištarci u programu „Dani alke i Velike Gospe” imaju nekoliko predstava pokazati gostima, a kao domaćini pozvali su i neka gostujuća kazališta iz drugih krajeva zemlje, a sve s ciljem da obogate kulturnu i kazališnu scenu tijekom sinjskog kulturnog ljeta.
Za članove Sinjskog pučkog kazališta nema odmora ni u vrućim ljetnim danima. Naime, tijekom lipnja i srpnja svoje predstave izvodili su u Hrvatskoj i u inozemstvu, a kolovoz i nadolazeća jesen donijet će im nove kilometre s prihvatljivom scenom i opremom koju sami izrađuju kako bi gledateljima što temeljitije dočarali bit priča koja im se provlače kroz predstave komediografskog sadržaja.
Više u kategoriji: kultura
Foto: Sinjsko pučko kazalište
D. Šabić, mag. nov.