Apolitični

Radišne i aktivne „Kupreške“

Kupres kao turističko izletište nije prepoznat samo po skijaškim centrima, čistom zraku i domaćim delicijama, već i po jednom zanimljivoj udruzi žena koja je započela s djelovanjem prije nekoliko godina.

Naime, udruga žena „Kupreške“ jedna je marljiva i radišna kulturno-umjetnička i tradicijska udruga koja trenutno broji preko 50 vrijednih članica čiji je cilj oživljavanje tradicije kupreške visoravni i važnost položaja žene u društvu.
U svom radu žele surađivati s raznim organizacijama koje imaju sličnu viziju i misiju. Ističu nam iz udruge kako su se aktivnošću i radom uspješno predstavile na sajmu „Dani turizma na Kupresu“. Organizirale su sajam „Domaćih proizvoda i tradicionalnih rukotvorina“ te izložbu likovnih umjetnika-amatera s područja Kupresa. „Izuzetno smo ponosne na sudjelovanje na Međunarodnom gospodarskom sajmu, Mostar 2013.“, potvrđuje nam dopredsjednica udruge, Mirjana Mršo.

Udruga žena „Kupreške“ od svog osnutka radi na osnaživanju i edukaciji žena te planiraju organizirati razne radionice i tečajeve kao što su tečaj tkanja, izrade proizvoda od vune i konca, potom tečaj rada na računalu, kao i tečaj stranih jezika.
Pri posjetu Kupresu porazgovarali smo s gđom Mršo i saznali neke dodatne zanimljivosti o udruzi…

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Mirjana-Mršo.mp3?_=1
Dodajmo kako je udruga žena „Kupreške“ i ove godine predstavila svoje proizvode na 9. međunarodnom sajmu „Dani šljive Prozor-Rama 2014.“ koji je održan u rujnu. Ovaj međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma okupio je preko 90 izlagača koji su odlučili tržištu predstaviti svoje proizvode i usluge. „Naše članice su na sajmu postigle zapažene rezultate te su za svoje proizvode dobile i niz priznanja“, potvrdila je dopredsjednica gospođa Mršo.

Za kraj priče ističemo kako su posebni ciljevi udruge promidžba Kupresa kao turističkog mjesta i svakako, pružanje pomoći ženama slabijeg socijalnog položaja, edukacija, organizacija okruglih stolova, javnih tribina i drugih korisnih nastupa.

D. Šabić