Apolitični

Radionice i izložba povodom Uskrsa

U povodu velikog kršćanskog blagdana Uskrsa, a uoči Cvjetnice, Gradska knjižnica Kaštela organizira radionicu pletenja maslinovih grančica i radionicu pletenja palminih grana te radionicu izrade uskrsnih golubica i barabana. Radionica pletenja maslinovih grančica održala se ovog četvrtka s početkom u 19.00 sati u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu. Voditeljice radionice su: Tea Bilić-Prcić, Marija Bradarić-Sljujo i vjeroučiteljica OŠ kneza Mislava, Svjetlana Ćurković.
Edukativna uskrsna radionica izrade golubica od srčike divlje smokve (golubicama se ukrašavaju maslinove grančice koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu) održat će se u petak, 18. ožujka s početkom u 19.00 sati u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu.
Voditelj edukativne uskrsne radionice je Mario Matijević, koji će sve zainteresirane upoznati s izradom golubice, ukrasom koji se izrađuje od srži mladice smokve i kojim se ukrašavaju maslinove grančice, koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu, simbolizirajući mir, nadu i slobodu. Inače, Mario Matijević ističe kako se u njegovoj obitelji izrada golubica prenosi s „koljena na koljeno”, pa tako golubice već naveliko izrađuju i njegovi sinovi i supruga, pri čemu svi zajedno uživaju u njegovanju ove uskrsne tradicije.
Mario Matijević će sve posjetitelje radionice upoznati i s izradom barabana (šibe koja se u Velikome tjednu koristi u istoimenome obredu Barabana).

Pletene maslinove grančice ukrašene golubicama izrađene na radionicama polaznici će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.
U povodu Uskrsa i uskrsnih blagdana u petak, 18. ožujka s početkom u 19.00 sati u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu bit će otvorena izložba autorice Zdenke Klarić Franičević pod naslovom „S Križem”. Zdenka Klarić-Franičević se amaterskim slikanjem bavi od 1999. godine, a motivi njenih slika su kršćanske tematike. Do sada je svoje slike samostalno ili na zajedničkim izložbama izložila sedamnaest puta. Tehnika: ulje na platnu i crteži u olovci i akrilu.

 

Više u kategoriji: Kultura; Kulturna baština
Izvor i foto: kastela.org
D. Šabić, mag. nov.