Apolitični

Računala autonomnih vozila stvaraju velik ugljični otisak

Energija potrebna za pogon računala u autonomnim vozilima stvarat će više stakleničkih plinova od svih podatkovnih centara zajedno.

Najnovija studija znanstvenika MIT-a ukazuje da autonomni automobili imaju loš utjecaj na okoliš zbog računala koja njima upravljaju, jer ona stvaraju velike količine stakleničkih plinova.

Podatkovni centri u kojima se nalazi računalna infrastruktura koja se koristi za pokretanje aplikacija nadaleko su poznati po svom velikom ugljičnom otisku. Oni trenutno čine oko 0,3 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, ili otprilike onoliko ugljika koliko Argentina stvara godišnje.

Uvidjevši da je manje pažnje posvećeno potencijalnom otisku autonomnih vozila, istraživači MIT-a izradili su statistički model za proučavanje problema. Utvrdili su da će 1 milijarda autonomnih vozila, od kojih se svako vozi jedan sat dnevno s računalom koje troši 840 vata, trošiti dovoljno energije da generiraju približno istu količinu emisija kao što to trenutno čine podatkovni centri.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay