Apolitični

„Puževim korakom” do gastro uspjeha

Benkovac,01.07.2012. gastro Puzevim Korakom i 1. prvenstvo hrvatske utrci puzeva - Za prvog šampiona Hrvatske natjecalo se 28 nabrijanih puževa

Malo toga može tako rječito opisati i približiti bogatstvo tradicije kao što to mogu okusi i mirisi ravnokotarske i bukovačke kuhinje. Sjedinjene bilo pod pekom ili s komina, umočene u maslinovo ulje ili zalivene crnim vinom, izvorne gastro delicije pričaju priču o nama, kulturološku priču o korijenima i pripadanju, kao istinu i dokaz naslijeđa koje obvezuje. S takvim se riječima turistička zajednica Benkovca uz potporu Grada želi približiti svim posjetiteljima ravnokotarskog kraja. Tijekom ljeta organiziraju brojne gastronomsko-turističke atrakcije i manifestacije kao što su bakanalije, fišijade, Benkovački prisnac,Vinfest Benkovac i druge, a jedan od njih privlači posebnu pozornost, a riječ je o gastro manifestaciji „Puževim korakom”.

Ona promovira još jednu autohtonu gastro priču nekima poznatu, a mnogima još uvijek ne. Zapravo se radi o jelima od domaćih puževa, jelima koja su djelić bogate gastro baštine ovih područja neprocjenjivog kulinarskog potencijala. Tijekom rujna mještani i gosti Benkovca okupe se na središnjem trgu i na manifestaciji „Puževim korakom“ prezentiraju kuhinju prepunu nezaboravnih okusa i mirisa. Ona je mali dio gastronomije Ravnih kotara i bukovačke kuhinje nadasve poznate, vrijedne i cijenjene u gastronomiji Lijepe Naše.
Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Foto: tz-benkovac.hr
D. Šabić, mag. nov.