Apolitični

Putovanje za pamćenje: Zašto biste već ove godine trebali posjetiti najmanju zemlju Europske unije?

Zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju Malte malteška je kuhinja primamljiv miks izobilja arapskih, mediteranskih, francuskih i britanskih okusa.

Glavni grad Malte Valletta arhitektonsko je čudo. Smješten na rtu s pogledom na Sredozemlje, taj maleni grad, koji su u 16. stoljeću osnovali Vitezovi svetog Ivana, prepun je blaga. Na svakom koraku pronaći ćete raskošne palače, impozantne utvrde i barokne crkve. Glavna je atrakcija veličanstvena katedrala sv. Ivana, koja blista od nevjerojatne količine zlata i mramora.

Kad se malo odmaknete od sakralnog, tu je zadivljujuća nova zgrada Parlamenta koju je dizajnirao arhitekt svjetskog glasa Renzo Piano. Elegantna građevina dovršena je 2014. godine i odonda plijeni pozornost Maltežana i njihovih gostiju.

Izvrsna gastronomija

Zahvaljujući jedinstvenom geografskom položaju Malte malteška je kuhinja primamljiv miks izobilja arapskih, mediteranskih, francuskih i britanskih okusa. Gurmani će voljeti otkrivati sve, od nacionalnog jela pastizzi (tradicionalna peciva obično punjena graškom i ricottom) do aljotte (riblje juhe). Na porcijama se ne štedi, a zalogajnice su prepune, tako da nema šanse da ostanete gladni. Također, ako tragate za finim restoranima, imate sreće jer Malta ima šest restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Cijeli članak o Malti možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay