Apolitični

Putovanja u bliskoj budućnosti: bez Covid-putovnice bi mogli biti nepoželjni gosti

Planovi o uvođenju tzv. COVID-putovnica stižu iz različitih država, a njihovi najstrastveniji zagovornici su Francuska, Kina i Velika Britanija, premda su njihovi prijedlozi na dugom štapu zbog nedovoljnog znanja o trajanju zaštite nakon cijepljenja što bi se, kažu stručnjaci, moglo preciznije odrediti tek za godinu ili dvije. Zato njihovo uvođenje mnogi smatraju preuranjenim… Pojedini stručnjaci uz to izražavaju skepsu što se tiče masovnog cijepljenja tijekom ove godine, što zbog ograničenog broja cjepiva, što zbog otpora, jer su, primjerice, najnovija istraživanja u Americi pokazala da je tek nešto više od polovice tamošnje populacije spremno cijepiti se.

U nacrtu zakona stoji da se onima koji ne mogu dokazati da su negativni na koronavirus ili se nisu cijepili, “zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima”. Opozicija predvođena Marine Le Pen, lidericom Nacionalne fronte, okarakterizirala ga je kao “zdravstvenu diktaturu”. “Ovim zakonom cijepljenje neće postati obavezno, ali će spriječiti svakoga tko se ne želi cijepiti da ima socijalni život”, poručila je Le Pen. Predsjednik Emmanuel Macron obećao je pak da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obavezno, iako se snažno preporučuje.

CommonPass aplikacija već u funkciji

Aplikacija povezana s 230 američkih zdravstvenih sustava, koja je već tijekom prosinca testirana na letovima nekih aviokompanija između New Yorka, Londona, Hong Konga…, nazvana je CommonPass, a funkcionira preko skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku – rezultate testiranja ili potvrde o cijepljenju, kao i plan putovanja.

Svidjela se i Star Alliance grupi, najvećem svjetskom zrakoplovnom udruženju, čija je uprava već pozvala na uspostavu globalnog sustava verifikacije testiranja i cijepljenja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay