Apolitični

PUTOVANJA: Mjesto za one koji su umorni od svega: Njemačko selo u kojem se živi kao nekada

Schmilka ima tek nešto više od 100 stanovnika, tako da ovdje nećete imati problema s turističkim gužvama. Osim što uzgajaju vlastitu hranu, recikliraju i koriste reciklirane materijale. Svi proizvodi imaju certifikat da su organskog podrijetla, a čak su i deterdženti koje koriste organski. “Sve to funkcionira predivno”, piše čak i BBC.

Oaza za one koji žele zdrav život, bijeg od svijeta i organsku prehranu, kao nekad u dobra stara vremena. Tako turistički vodiči i mediji pišu o Schmilki. Schmilka je šareno i simpatično selo koje se smjestilo na obalama rijeke Elbe, točno na granici Njemačke i Češke (ali s njemačke strane).

Oni koji su ga vidjeli, tvrde kako je riječ o bajkovitom mjestu koje više sliči kulisi za snimanje filma – po mogućnosti nekog inspiriranog bajkama braće Grimm. Stare kućice, miris domaće kuhinje, popločene srednjovjekovne cestice, usporen ritam života i činjenica da ćete ovdje teže uloviti signal mnoge navodi na misao da je riječ o selu koje živi u prošlosti.

Međutim, Schmilka je mjesto koje će vas iznenaditi time koliko drži korak s vremenom. Pogledate li malo bolje ispod površine, uočit ćete da se ovdje kriju i centri za wellness i spa, te da cijeli grad funkcionira po principu održivosti. Hrana koju ovdje dobijete na stolu je organska, domaća, zdrava. Stanovnici žive u skladu s prirodom, a kako sami kažu: ono što se danas zove „održivošću“, mi živimo već stoljećima.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Alexander Reuter / Shutterstock.com