Apolitični

Punjači postaju prošlost: Bakterije iz zraka stvaraju struju za pametne uređaje

Svaki vlasnik telefona, tableta i laptopa barem je jednom ostao s praznom baterijom i zbog nedostatka izvora energije bio spriječen koristiti svoj uređaj. Neugodne okolnosti neće se ponavljati ako se za njihovo napajanje koristi revolucionarni uređaj .

Riječ je o generatoru koji u stvaranju struje koristi bakterije iz zraka. Uskoro bi se mogao naći u funkciji opskrbljivanja prijenosnih uređaja električnom energijom. Jedna od najvažnijih pogodnosti jest potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korištenja.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi tehnologiju pri obavljanju svoje funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

Generator koristi film koji se mjeri nanometrima (veličina milijardu puta manja od metra). Riječ je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, bića koje proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i provode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u zraku.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay