Apolitični

Puhački orkestri naše županije u Imotskom

Imotski je ovoga vikenda bio domaćinom najboljim puhačkim orkestrima iz osam mjesta naše županije.Naime, Zajednica puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije čiji je jedan od glavnih utemeljitelja bio i kapelnik imotske glazbe, prof. Ivan Glibota Crni, odlučila je organizaciju povjeriti Imotskom i tamošnjem puhačkom orkestru. I nisu se prevarili. Imoćani su ugostili više od 350 glazbara iz Selca, Solina, Kaštel Štafilića, Donjih Kaštela, Klis Kose, Podstrane i Baške Vode, pokazali se dobrim domaćinima na obostrano zadovoljstvo svih sudionika. Samo natjecanje održano je u takozvanoj „B” i „C” kategoriji. Bilo je odličnih izvedbi, a stručni selektor ovoga susreta – prof. Hari Zlodre, nakon odsviranog programa odlučio je predložiti Hrvatskom saboru kulture kao organizatoru državnog susreta u lipnju u Novom Vinodolskom u „B” kategoriji, Gradsku glazbu „Zvonimir” iz Solina pod ravnanjem maestra prof. Tonća Ćićerića, te kao drugi Hrvatsko glazbeno društvo „Biranj” iz Kaštel Lukšića, pod ravnanjem maestra Jurice Karuze.U „C” kategoriji predložen je orkestar Kulturno-glazbenog društva „Mosor” iz Klis Kose.

Prof. Hari Zlodre pohvalio je i Općinsku glazbu iz Baške Vode kao vrlo perspektivan mladi orkestar. Ništa čudno, jer odnedavno te glazbare vodi prof. Ivan Glibota – Crni, čovjek koji je doveo imotsku gradsku glazbu pet puta na šampionski tron u Hrvatskoj. Dakako, i sviranje HPO Gradske glazbe Imotski izvan konkurencije na kraju susreta bio je šlag na tortu jednog lijepog susreta, ponajprije mladih glazbenika u Imotskom.


– Moram istaknuti odličnu organizaciju domaćina, odaziv orkestara, ozbiljnost i stručan rad, odlične nastupe orkestara koji su iz godine u godinu sve kvalitetniji, što nas u Zajednici puhačkih orkestara itekako raduje. Stručan rad, posebno s mladima, već i na ovom susretu, dao je rezultate. – riječi su prof. Tonća Ćićerića, predsjednika Zajednice puhačkih orkestara.
– Učinili smo sve da se naši prijatelji iz Solina, Podstrane, Selca, Baške Vode, Klis Kose, Donjih Kaštela i Kaštel Lukšića ugodno osjećaju u Imotskom. I mene raduje podizanje kvalitete sviranja. Rad i samo rad i stručnost moraju dati rezultate. – izjavio je prof. Ivan Glibota – Crni.