Apolitični

Pučišća – povijesna vrijednost, kamen i turistička meka

Pučišća su najveće bračko naselje, nepatvorenih odlika mediterana, čiji bijeli krovovi stvaraju pravi ambijetalni ugođaj. Smještena na sjevernoj obali otoka Brača, blage klime izvanredno su mjesto za odmor tijekom cijele godine. U Pučišćima možete uživati kupajući se u kristalno-bistrom moru, u predivnoj uvali, ekološkoj hrani, poznatim bračkim specijalitetima, bračkoj janjetini, domaćem vinu, vrhunskom maslinovom ulju. Pučišća su idealno mjesto za odmor daleko od gradskih gužvi i uživanje u preljepoj prirodi. Ukoliko ste zaljubljenik aktivnog odmora, u Pučišćima, te u neposrednoj blizini samog mjesta idealni su uvjeti za biciklizam, jedrenje na dasci, paragliding, skijanje na moru, ronjenje. Ovo je naselje naviklo na udare mašklina u škrapu, na neposlušno veslo po buri i na tešku polugu i mlat što cijepaju blokove kamena u pučiškim kamenolomima. Pučišća su i kuće, crkva, valovi, vjetar i osama. Ona posebna, otočka, teška, fjakasta, preko puta nekog, možda velikog svijeta. Pučišća su naselje nastalo na kamenu, po kamenu i od kamena. Ovdje je kamen početak i kraj, mjera svih stvari.

Sa 1706 stanovnika, uz Supetar, najveće su bračko naselje mediteranskog obilježja. Pučišća su bila i ostala jako kulturno središte Brača. Već 1516. godine u Pučišćima djeluje prva privatna škola na otoku. Kulturno-povijesni spomenik prvoga reda glasovita je Povaljska listina, koja se čuva u župnom dvoru. Po svome predlošku iz 1184. godine, ona je najstarija sačuvana listina pisana hrvatskim jezikom i hrvatskim pismima. Jedan je od najstarijih i najvažnijih jezičnih spomenika uopće. Od spomenika civilnog graditeljstva ističe se skladna renesansna zgrada uz kaštil Ciprijan Žuvetić (1467. god.), danas u vlasništvu Zdravka Matjašića. Kaštili su zaštitni znak Pučišća i vrlo zanimljivi kako s povijesnog tako i s graditeljskoga gledišta.

Pučišća su sačuvala mnogo kulturno umjetničkih spomenika. Ovdje se u sjeni kaštela odvajkada njegovala hrvatska riječ. Ne čudi stoga da je prva čitaonica na otoku “Hrvatski skup” osnovana upravo ovdje 1868. godine te djeluje do danas. Agilni je sudionik i inicijator kulturnih događanja i jedan od nositelja Pučiškog kulturnog ljeta. Značaj i važnost Knjižnice za jedno malo mjesto nije moguće uobičajenim mjerilima vrednovati. Danas Knjižnica raspolaže s gotovo 15.000 svezaka knjiga, grafičkih mapa, rukopisa i inih publikacija. Prevladava beletristika, ali vrijedi spomenuti zavičajnu i referentnu zbirku te zavidan broj svezaka, pretežito beletristike na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku.

Općina uz turističku zajednicu ulaže podosta energije i želje kako bi domaći i strani gosti lijepo i ugodno se osjećali koda nas kaže nam direktor TZ Ivo Matulić. Trenutno turista ima u manjem postotku i više nego lani u ovo doba, srpanj je zbog različitih elemenata podbacio, ali rujan i listopad po popunjenosti ovdašnjih hotela daje nam nadu kako će ova turistička sezona ipak završiti u plusu. Dodatne napore ulažemo u promociju kako bi se poboljšao privatni smještaj ističe čelnik općinske turističke zajednice Matulić. Najviše gostiju ima iz Švedske, Njemačke potom Poljske, a ugodno su iznenadili Norvežani i gosti iz Slovenije. Kulturno ljeto u Pučišćima je više nego dobro organizirano potvrđuje nam direktor Matulić iz kojeg izdvaja festival kratkog filma,mala noćna regata i poznatu noć Hrapoćuše.

U Vašim razmišljanjima aktivnog i ugodnog odmora neka adresa bude Brač, atrakcije i ljepota Pučišća.

Izvor i foto: TZ Pučišća
D.Šabić