Apolitični

U ptičjim jajima u arktičkim kolonijama pronađene kemikalije iz plastike

Kemikalije iz plastike pronađene su u jajima morskih ptica koje žive u udaljenim arktičkim kolonijama, što je još jedan u nizu signala o zagađenju naudaljenijih dijelova planeta na kojem živimo.

Znanstvenici su se zabrinuli kad su u jajima otkrili tragove ftalata, koji na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima, uzrokujući feminiziranost mužjaka, pišu britanski mediji.

Dr. Jennifer Provencher iz kanadske službe za očuvanje divljih životinje preliminarno je testirala jaja pet fulmara i u jednome od njih pronašla ftalate, no upozorila je da bi problem mogao biti puno veći, odnosno da bi se još toksičnih kemikalija moglo pronaći i u ptičjim jajima ostalih arktičkih ptica.

U drugoj je studiji dr. Provencher s kolegama analizirala jaja fulmara i troprstih galeba te u njima otkrila tragove drugih kemijskih spojeva, UV-stabilizatora i antioksidansa. “Otkrivamo i druge kontaminante dobivene iz plastike koji se preko majke prenose na jaje”, rekla je.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay