Apolitični

Ptice promijenile rasporede selidbe zbog klimatskih promjena?

BROJNE ptice posljednjih su desetljeća velikim dijelom promijenile svoje selidbeno ponašanje što se povezuje s klimatskim promjenama, pa će njihova sudbina ovisiti i o tome koliko će uskladiti svoje ponašanje s drugim članovima ekološkog sustava, piše u novom broju Šumarskog lista.

Neke su ptice skratile selidbeni put, a druge se vraćaju sa zimovanja ranije, piše profesor Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu Zdravko Dolenec na temelju vlastitog istraživanja i nalaza objavljenih u literaturi.

On je pratio povratak kukavica u nekim dijelovima šuma sjeverozapadne Hrvatske, odnosno vrijeme njihovog prvog glasanja u travnju, te utvrdio da su se na kraju promatranog razdoblja, 2016. godine, javile sedam dana ranije nego 1989. godine.

Istodobno, srednja travanjska temperatura zraka u istraživanom razdoblju porasla je za 2,5 stupnja Celzija, ističe.

Rezultati sugeriraju da sve toplija proljeća utječu na raniji povratak kukavice u naše šume iz njenih afričkih zimovališta tijekom proljetne selidbe, odnosno da je došlo do promjene njenog migracijskog ponašanja u posljednja tri desetljeća, te da su klimatske promjene uzrok tome, smatra ornitolog Dolenec.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Shutterstock