Apolitični

Prvo EU superračunalo u Sloveniji

10. ožujka 2021. godine službeno je isporučeno EuroHPC superračunalo Vega. Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i Institut za informacijske znanosti u Mariboru u Sloveniji (IZUM) potpisali su dokument o preuzimanju superračunala, nakon što je dobavljač Atos dovršio izgradnju sustava. Svečano pokretanje sustava održat će se 20. travnja čime će Vega postati prvo novo EU superračunalo nabavljeno zajedno s EU fondovima.

Nazvano po slovenskom matematičaru Juriju Vegi, superračunalo  će poticati otvorenu znanost i poboljšati istraživanje i inovacije u Europi. 

Slijedeći petraskalarna superračunala sufinancirana od EuroHPC gradit će se u računalnim centrima LuxProvide u Luksemburgu, Sofiatech u Bugarskoj, IT4Innovations National Supercomputing Centre u Češkoj i Minho napredni računski centar (MACC) u Portugalu. Tri egzaskale superračunala gradit će se računalnim centrima CSC  – IT centar za znanost u Finskoj CINECA u Italiji i Barcelona superračunalni centar u Španjolskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay