Apolitični

Prvih 50 godina klape Lučica

Još kao djeca igrali su se zajedno u istom splitskom kvartu, zajedno su kao mladići pjevali serenade djevojkama pod prozorom te su zajedno osnovali i klapu Lučica.
Čak 50 godina kasnije, u gotovo istom sastavu, oni još uvijek zajedno igraju na karte, zajedno pjevaju i još su uvijek najbolji prijatelji.

Gordan Mišetić Čoks, Mirko Tripalo, Duško Tambača, Juraj Nižetić, Neno Smodlaka i Milivoj Tafra čine klapu Lučica, jednu od rijetkih koje se mogu pohvaliti da čak pola stoljeća čvrsto stoje na glazbenoj sceni kao čuvari hrvatske baštine i starih splitskih pjesama.
Povodom ovog jubilarnog rođendana „Lučica” je izdala album „50 godina – Sve najbolje”, kompilaciju 27 svojih uspješnica među kojima i „Jute san se zajubija”, „Pismo moja, hrli tamo”, „Sa izvora ladna voda izvire”, „Dobra večer uzorita” i mnoge druge.
Ovo im je treći album, a u izdanju diskografske kuće Scardona još su i albumi „Pismo moja hrli tamo” te „Spli’ski teštamenat”.

Ovi Splićani njeguju a capella izvedbu, meku i suptilnu, a u svojoj bogatoj kolekciji nagrada imaju Srebrni grb grada Splita te Nagradu Grada Splita i Povelju SD županije iz 2009., a odlikovao ih je i bivši predsjednik Poveljom RH za izniman doprinos u promociji glazbene kulture i klapskog pjevanja, njegovanja i očuvanja tradicijskih i pučkih vrijednosti od zaborava.

Prigodom 50. splitskog festivala „Lučica” je nagrađena od direkcije festivala Nagradom za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, a na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojili su oko 35 nagrada, što prvih, drugih i trećih, kao i šest nagrada za najbolju izvedbu novouglazbljenih pjesama. To su samo neke od mnogobrojnih nagrada koje su ovi momci skupili, no najdraža im je ipak – njihovo prijateljstvo.

– Prošle su sve ove godine k’o jedan sekund i ponosan sam na ono što smo dali Hrvatskoj, a ono što ćemo još dati nadam se da će biti dobro. Ovo nije klapa nego obitelj.- kazao je Tafra.

Široj publici približili su se pjesmama „Kaleto moja” koju su pjevali s Tomom Bebićem te pjesmom „Konoba” koju su zapjevali s Meri Cetinić i Tedijem Spalatom te su istovremeno postali revolucionari klapskog pjevanja – prvi koji su spojili dalmatinsku i zabavnu glazbu.

No, iako je iza njih čak 50 godina karijere, varaju se koji misle da im je vrijeme za mirovinu. „Lučica” već krajem ove godine planira novi album u izdanju diskografske kuće Scardona, a u proljeće i novi spot, šesti po redu. Svih pet koje su snimili, nagrađeni su raznim priznanjima, a posljednji „Pismo moja, hrli tamo” dobio je Grand prix Italia for the best tourist film u talijanskom Lecceu.

Za sebe kažu da su klapa istinskih entuzijasta i prijatelja koji sa svojim maestrom i baritonom Duškom Tambačom nastoje sačuvati i popularizirati način i tradiciju pjevanja Splita, Dalmacije i Hrvatske. Upravo iz pera Duška Tambače iznikle su mnoge pjesme klape Lučica pisane u duhu naših predaka.

Voditelj i pjevač, skladatelj i melograf, muzikolog i obrađivač Tambača je također i skupljao te zapisivao stare napjeve kako bi ih sa svojom klapom sačuvao od zaborava. Za njegov rad u lipnju 2011. predsjednik RH odlikovao ga je visokim državnim odličjem – Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i promicanje Hrvatske kulturne baštine.

Klapa Lučica su:
Prvi tenor – Mirko Tripalo od 1966.g.
Drugi tenor – Gordan Mišetić Čoks od 1966.g.
Bariton i glazbeni voditelj – Duško Tambača od 1966.g.
Bas-bariton-solista – Neno Smodlaka od 1969.g.
Prvi bas – Milivoj Tafra od 1966.g.
Drugi bas – Juraj Nižetić od 1971.g.

Vaša klapa Lučica

Na slavljeničkom CD-u klape Lučica našle su se ove pjesme:

01. SUDAMJA

02. PISMO MOJA, HRLI TAMO

03. KALETO MOJA DRAGA

04. PONISTRA JE DRIVO

05. SERENADA MARIČI

06. JUTE SAN SE ZAJUBIJA

07. KA’ SMO DIGLI CRJENU KAPU NA SIKIRU

08. FALILA SE RADUNOVA ANE

09. TIHA NOĆ

10. KUĆO PREVISOKA

11. ZASPAO JE LIPI IVE

12. ANO, ANO, JUTERNJA DANICE

13. MA MERJANE

14. SERENADA

15. RUŽICE RUMENA

16. KAD SE SPUSTI TAMNA NOĆ

17. TEŽAŠKA AR’JA

18. KA’SI U POJE RUŽU BRALA

19. U MERJEN SU DRAČE

20. JA ODLAZIM DRAGA

21. JEDNOG SAM MOMKA JA ‘JUBILA

22. KOLUDRICE MALA

23. VEDRO NEBO, ZORA BILA

24. PROPLAKAT ĆE ZORA

25. SA IZVORA ‘LADNA VODA IZVIRE

26. VRATI SE MILI ĆALE

27. ŽUTA KOSA ODGOJENA