Apolitični

PRVI PUT U POVIJESTI: Elektrificirani auti nadmašili dizelaše po prodaji u Europi

Čuveni JATO Dynamics, nezavisna kompanija koja se bavi istraživanjem u automobilskom sektoru, objavila je prodajne brojke iz rujna, vezane za europsko tržište. Ono čemu svjedočimo je do prije godinu-dvije bilo potpuno nezamislivo. Naime, prvi put u povijesti automobilske industrije, broj novih registriranih elektrificiranih vozila (BEV, PHEV i HEV) je u rujnu nadmašio broj registracija dizel modela. Ovo se sigurno neće svidjeti našim vozačima, koji željno čekaju dizel polovnjake sa zapada, jer se bliži trenutak kada ih više neće biti.

Doduše, još uvijek govorimo o maloj razlici, ali čak i da se radi o samo jednom automobilu, i to bi bila značajna vijest. Prije nego što odemo detaljnije u priču, stvari treba sagledati iz ove perspektive: prije deset godina, na dizele se odnosilo 50 posto novih registracija, dok je tržišni udjel električnih automobila bio ispod jednog posto. U ovogodišnjem rujnu svjedočimo prodaji dizel vozila od 24,8 posto, dok se gotovo polovina tog postotka (12%) odnosi na čisto električna vozila. Kada se tome dodaju „plug-in“ i regularni hibridi, dobivamo ukupan marketinški udjel elektrificiranih vozila od 25 posto.

Prema brojkama koje je iznio JATO Volkswagen, grupa je lider u BEV segmentu u smislu rasta, a slijedi Tesla. Volkswagen je zabilježio rast od čak 352 posto, naravno zahvaljujući novom modelu ID.3, dok je najprodavaniji Tesla Model 3, s 15.702 jedinice, iza kojeg je Renault Zoe, s 11.023 prodana primjerka.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay