Apolitični

Prvi put u Hrvatskoj: počela elektronička javna dražba za 5G frekvencije

Očekuje se da će dražbom biti prikupljeno najmanje 300 milijuna kuna, ovisno, naravno, o tijeku dražbe. U konkurenciji je osim tri najjača telekoma još šest operatora.među kojima su i talijanski i slovenski operatori

Mreža nove generacije, popularni 5G, još nije u pravom svjetlu zaživjela u Hrvatskoj, no odluke su donesene. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti provela je javnu raspravu te potom donijela odluku o raspisivanju javne dražbe za frekvencijski spektar.

A zatim je objavila sve one koji su zainteresirani za sudjelovanje u dražbi te u izgradnji 5G mreže u Hrvatskoj. Sada je na redu najkompleksnija faza – dražba. I ona je upravo danas počela. 

Prvi put u Hrvatskoj, dakle, provodi se elektronička javna dražba za frekvencijski spektar i to za 5G.

Kako nam uoči dražbe rekao Krešimir Mazor, stručnjak HAKOM-a za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i voditelj tima koji se posljednjih nekoliko godina bavio pripremom upravo 5G dražbe i raspodjelom spektra te završnim dokumentom i svim detaljima koji su sastavnica dražbe, doista se radi o kompleksnom procesu.

– Valjalo je uskladiti niz parametara i ujedno implementirati najbolju praksu kako bi svi sudionici procesa dražbe naposljetku bili zadovoljni. Proučili smo i uzeli najbolje iz već odrađenih postupaka dražbe s nama usporedivim državama Europske unije. Pomogli su nam i konzultanti i uvjeren sam da nismo izostavili nijedan scenarij koji bi se mogao odigrati u dražbi.

Ono što je čini kompleksnom su ponude frekvencijskog spektra, odnosno blokova po operatoru, a usto je odlučeno da, osim na nacionalnoj razini, dodjeljujemo frekvencijski spektar na regionalnim, odnosno županijskim razinama. Budući da se radi o tri frekvencijska nacionalna pojasa i jednom regionalnom, održat će se četiri odvojena postupka dražbe – objasnio nam je Krešimir Mazor.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay