Apolitični

Prvi put u Hrvatskoj istražuje se veza između mikroplastike i alergija kod djece

Kada je riječ o hrani, najčešće i najveće količine mogu se naći u plodovima mora, u određenoj ribi, a posebno u iznutricama ribe, gdje se filtrira morska voda.

Znanstveni tim Dječje bolnice Srebrnjak provest će prvo istraživanje u Hrvatskoj o učinku mikroplastike i nanoplastike na zdravlje djece i razvoj alergijskih bolesti, u koje će biti uključeno više od 650 učenika u tri hrvatske regije.

Istraživanje je usmjereno na praćenje učinka tih sitnih, okom nevidljivih čestica nastalih sporim procesom raspada gotovo nerazgrađujuće otpadne plastike na pojavu i razvoj alergijskih bolesti, primarno kod djece.

To je prvo istraživanje o učinku i povezanosti plastike s alergijama, u kojemu je sudjelovanje dobrovoljno, a glavna motivacija za djecu jest da provjere jesu li alergičari ili ne. Zasad je u planu uključiti više od 650 djece, a očekuje se i veći broj zbog povećanog interesa. Najmanji interes zasad je pokazan u Zagrebu i okolici, dok je u Dalmaciji i Slavoniji interes za sudjelovanje veći.

Istraživanje je dio međunarodnog znanstvenog projekta IMPTOX, kojim se želi saznati kako mikroplastika i nanoplastika (MNP) utječu na zdravlje ljudi, s posebnim naglaskom na alergijska oboljenja, a Srebrnjak je jedan od dvanaest europskih centara koji ga provode.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay