Apolitični

Prvi put u dva mjeseca: Pada broj zaraženih, u Zagrebu ih je 40% manje

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je u poboljšanju, barem ako je suditi prema posljednja tri dana. Naime, u posljednja dva mjeseca ovo je prvi put da je tri dana zaredom udio pozitivnih u odnosu na testirane manji od 30 posto. U ponedjeljak je taj postotak bio 25,4, u utorak 27, a u srijedu 29 posto. I apsolutne su brojke u odnosu na prošli tjedan niže: danas je bilo 3327 novozaraženih, a tjedan dana ranije čak 4520. Stoga struka smatra da su mjere ipak počele davati rezultate.

Mario Zovak, v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, smatra da je riječ o padu novozaraženih.

– Naravno, nemam za to neke studije, ali riječ je o dojmu s našeg Hitnog prijema. Naime, pri hospitalizaciji pacijenata radi se bris na covid, kao što to zahtijeva protokol, i zbilja mogu potvrditi da se posljednjih dana primjećuje manji broj oboljelih, ali i onih kod kojih se ustanovi pneumonija – govori Zovak.

Najveći pad, kad se uspoređuju 9. i 16. prosinca, bilježi Sisačko-moslavačka županija, i to za čak 64 posto: prije tjedan dana imali su 213 novozaraženih, a danas 77. S dobrim vijestima slijedi ih Požeško-slavonska, s padom od 61 posto, zatim Krapinsko-zagorska sa 55 posto, Vukovarsko-srijemska sa 46, a na dobrom putu je i Zagreb s padom od 40 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay