Apolitični

Prvi put prikazan možda i najiščekivaniji SF film u povijesti

Dugoiščekivana nova filmska adaptacija znanstveno-fantastičnog romana “Dina” američkog pisca Franka Herberta koju je režirao francusko-kanadski redatelj Denis Villeneuve (“Blade Runner 2049”, “Dolazak”, “Sicario”) u petak je premijerno prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kritike ovog dugoiščekivanog naslova već su počele kolati internetom.

Metacritic, internetska stranica za prikupljanje filmskih kritika i pretvaranje istih u jedinstvenu ocjenu kvalitete filma, “Dini” je u trenutku pisanja ovog teksta dodijelio ocjenu 76 (od 100), a to je napravio na temelju 14 pozitivnih kritika i tri koje su između pozitivne i negativne.

“Denis Villeneuveova nova adaptacija roman Franka Herberta iz 1965. s Timothéejem Chalametom u glavnoj ulozi izaziva divljenje”, napisao je Robbie Collin iz The Telegrapha.

“Većina modernih SF filmova može se sakriti pred ovom ‘Dinom’ zbog njezinog opsega i izvedbe. Vješto žonglira više likova i lokacija poput izvornika koji joj je temelj”, ustvrdio je Tim Grierson iz Screen Dailyja.

“Ovako bogat film je krasno ostvarenje kojemu se lakše divimo nego što ga volimo. No, hoće li ikoga biti briga za površne likove ozbiljnih lica? Imena su im egzotična, kao i kostimi, no nitko od njih nema toplinu i osobnost likova iz jedne druge svemirske opere koju neću spomenuti”, napisao je Nicholas Barber iz BBC-a.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay