Apolitični

„Samo jednom prvi put” ponovno u galeriji PIKTO

Zagrebačka galerija PIKTO s ponosom predstavlja treću po redu izložbu iz ciklusa „Samo jednom prvi put” i to pod nazivom „Under cover”.

Izložba se otvara 24. rujna u prostorima galerije PIKTO, a za sve zainteresirane bit će otvorena do 1. listopada.

„Under cover” u galeriji PIKTO

Igra riječi koja se krije u naziva trećeg izdanja ciklusa izložbi „Samo jednom prvi put”- „Under cover” (cover eng.- omot) nagovještava temeljni motiv kojem je tema izložbe posvećena. Naime, kustoski kolektiv emge organizira izložbu posvećenu naslovnicama i omotima nosača zvuka nezavisnih glazbenika Hrvatske i regije koji su uspješno odoljeli komercijalnim pristupima glazbenoj industriji. Izložbu je također sufinanciralo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kako navode iz organizacije, cilj izložbe je skretanje pozornosti na nezavisne glazbene grupacije te otkrivanje značenjskih elemenata njihovih naslovnica albuma. Svoje umjetničko i nezavisno predstavljanje te posebno mjesto na izložbi „Under cover” tako će zaslužiti cijeli niz glazbenih imena domaće i regionalne nezavisne, demo i underground glazbene scene. Izložba je osmišljena kao prezentacije vizualnog identiteta nosača zvuka te skupine dizajnera, umjetnika i slučajnih autora koji su zaslužni za nastajanje pedesetak omota koji će se moći vidjeti  u prostorima galerije PIKTO.

Kustoski kolektiv i organizacija izložbe „Under cover” potrudili su se u sklopu nove prezentacije ciklusa „Samo jednom prvi put” mjesto izlaganja osigurati pedesetak nezavisnih glazbenih imena iz Hrvatske i regije (Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija) koji su glazbenu umjetnost stvarali u proteklih deset godina te su u tom periodu ostali zapamćeni i po nekonvencionalnim izgledima naslovnicama svojih albuma. Unutar programa izložbe svakom će se omotu dati posebna pozornost i to s ciljem pojašnjavanja vizuala, ali i medijskog infiltriranja u kulturu i umjetnost u obliku poruke ili estetski privlačnog vizuala.

Budući da su novi mediji utjecali na percepciju korisnika u svim aspektima, pa tako i kada je u pitanju doživljavanje omotnica albuma čiji nastanak danas ne iziskuje nikakve posebne produkcijske napore, iz organizacije naglašavaju da se mnogi domaći i regionalni glazbenici danas odlučuju za DIY (do it yourself eng. – uradi sam) omote koji odaje intimniji identitet glazbenika i originalniji vizual nosača zvuka.

Svakako navratite za galerije PIKTO i provjerite što je to „Samo jednom prvi put” ponovno spremilo za svoju publiku, ovog puta u multidisciplinarnom odnosu audio-vizualnih umjetnosti.