Apolitični

Prvi Pop-up muzej u Hrvatskoj

Na otočiću Lokrum, udaljenom samo desetak minuta od Dubrovnika, otvoren je prvi Pop-up muzej u Hrvatskoj.

Jedinstveni Pop-up muzej uistinu je spoj povijesne tematike i prostora s modernim vidom umjetnosti, te se savršeno uklopio u tajanstvene prostore otoka kojeg je cijeli svijet upoznao nakon snimanja popularnog serijala Igra prijestolja.
Arhitekti studia Ecoing, samostanski su podrum u samo tri tjedna adaptirali u prostor pogodan za otvaranje muzeja. Cijela ideja muzeja zamišljena je kroz prizmu legendi koje se vezuju uz povijest Lokruma te ljudi koji su se nastanjivali na ovom malom otočiću.

Pop-up muzej na Lokrumu

Muzej se nalazi na nekih dvjestotinjak metara kvadratnih samostanskog podruma, a izložba je podjeljena u tri djela prema legendama na kojima je temeljena cijela ideja. Prvi dio izložbe, smješten u glavnom djelu samostana, posvećen je legendi o Rikardu Lavljeg Srca. Legenda kaže da se Rikard Lavljeg Srca, nakon jednog križarskog pohoda u 12. stoljeća, spasio tako što se povukao na otočić Lokrum. U znak zahvale za spas, Dubrovčanima je obećao sagraditi crkvu na otočiću te pomoći u izgradnji katedrale u samom gradu Dubrovniku.
Osim eksponata koji pirpovjedaju legendu o Rikardu, na zidovima su prezentirane umjetničke slike čiji je autor Sretan Bor te projekcije edukativnih filmova o križarskim pohodima. Također, svi posjetitelji muzeja, u ovom djelu izložbe, moći će se popeti na prijestolje napravljeno od vodootporne šperploče i promatrajući izložbu s visine osjetiti čar nekih starih vremena.
U sljedećem dijelu izložbe, posjetelji će moći naučiti sve o vremenu kada su na Lokrumu boraviti benediktinci koji su prema legendi, nakon što su stanovnici Lokruma prodali svoj otok bogatim Dubrovčanima, napustili otok i prokleli ga. Da bi jezivi osjećaj ove legende bio upotpunjen, na zidu se odvija i film u kojem se izgovaraju točne rijeći spomenute kletve.
Na povratku, prema kraju izložbe, eksponirani su primjerci načina života i rada benediktinskog reda koji je kroz brojne godine ostavio pečat, svojim skromnim načinom života, na mještane Lokruma.


Postavljajući izložbu, arhitekti su pazili da ne oštete izvorno stanje samostana, a točan put kojem posjetitelji trebaju prolaziti označen je reflektorima.
Legende za izložbu pripremila je Ivana Mich, filmske projekcije Kinoteka, a grafički dizajn Oaza.
Svi željni mira na nekom manjem otočiću, zadovoljstvo bi svakako pronašli na Lokrumu, a dok su tamo svakako im preporučamo posjet izložbi i prvom Pop-up muzeju u Hrvatskoj.