Apolitični

PRVI NFT FESTIVAL: Metaverse stiže u Šibenik

Izložbe NFT umjetnina, luksuzna lokacija, metaverse zabave, turistički obilasci, DJ-evi s maskama, lamentiranje o budućnosti, kriptovalute, virtualna i proširena realnost, sve će to utjeloviti, od 11. do 13. svibnja, prvi svjetski Web 3 festival s NFT-ovima, non fungible tokenima, svojevrsnim digitalnim certifikatima vlasništva – BlockDown.

Održat će se u Šibeniku, u resortu Amadria park u koji će pristići 1500 ljubitelja tehnologije, metaversa, kriptovaluta i NFT-a.

Glavna tematika festivala je proširenje, ekspanzija i prilike koje pruža Web 3, nova faza interneta koja bi trebala u potpunosti naslijediti trenutnu – Web 2. Iako se naša online aktivnost odvija u Web 2 sferi, dijelom nje su društvene mreže na kojima provodimo najviše vremena, svjedočimo ubrzanoj ekspanziji novog doba interneta u koji spadaju metaverse, NFT-ovi, kriptovalute, virtualna i proširena realnost.

Njezini pobornici zagovaraju odmak od centralizacije podatak koju provodi pet velikih tehnoloških kompanija: Alphabet (Google), Meta, Amazon, Microsoft i Apple.

Sugovornik nam otkriva kako se na festivalu “spaja digitalni i fizički svijet koliko god je to moguće u fizičkoj okolini”. Naravno, ostvarivanju tog osjećaja potpomažu tehnološki dodaci. Recimo, organizator navodi kako će posjetitelji NFT galerije moći isprobati razne digitalne krpice. Odjeća će se prikazivati na ekranu, a zainteresirani će komandama izmjenjivati metaverse tenisice, hlače i majice. Osim odjeće, posjetitelji će u galeriji moći mijenjati i muziku te razinu svjetlosti, ovisno o njihovoj interakciji s umjetninama. Zamišljene su i izložbe proširene stvarnosti i uporaba VR naočala.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Youtube