Apolitični

Prvi hrvatski satelit u svemiru 2023

Iduće godine u svemir će Falcon 9 raketom stići prvi hrvatski satelit, razvijen u suradnji slovačke tvrtke Spacemanic i hrvatske udruge A3.

Na današnjoj Adria Space Conference konferenciji koja se održala na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, predstavljen je projekt koji su pokrenuli slovačka tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association), koji za cilj ima udružiti cijelu zemlju i poslati prvi hrvatski satelit u svemir!

“Najveći tehnološki poduhvat Hrvatske u 21. stoljeću sumira i nadmašuje sve dosadašnje težnje da stvorimo napredno hrvatsko društvo, spriječimo odljev mozgova i poručimo svijetu da Hrvatska može, zna i hoće, da nismo mali za velike stvari, da naši snovi nisu kule u zraku, već sateliti u orbiti!”

Ovaj tekst nalazi se na web stranici projekta čiji cilj je u svemir već iduće godine lansirati prvi hrvatski satelit. Na konferenciji smo imali priliku razgovarati s Danielom Jović, direktoricom prodaje i marketinga u slovačkoj tvrtki Spacemanic, koja nam je za VIDI otkrila neke ekskluzivne informacije.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay