Apolitični

Prvi je dan škole za oko pola milijuna učenika, vozači oprez

Prvi je dan škole, a danas u osnovne i srednje škole kreće manje od pola milijuna učenika, oko 490.000, što je 5000 manje nego lani. Posebno zabrinjava što je sve manje prvašića.

U ponedjeljak u osnovne i srednje škole kreće manje od pola milijuna učenika, oko 490.000, što je 5000 manje nego lani.
Posebno zabrinjava što je sve manje prvašića. Ove godine 40.503, prošle ih je bilo 41.878 – dakle, 1375 manje nego lani.
U povodu početka nove školske godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u nedjelju je svoj djeci i učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima, učiteljima i nastavnicima, odgojiteljima, odgajateljima, stručnima suradnicima i ravnateljima te ostalim dionicima odgojno-obrazovnog sustava zaželio poticajno okružje te uspješnu novu pedagošku i školsku godinu.
– U učenju i poučavanju želim vam ushićenost, kreativnost, marljivost i odlučnost, a na putu k novim znanjima neka vas prate zaigranost, radoznalost i međusobno uvažavanje – poručio im je ministar Šustar.
Na vozače je apelirao da tijekom cijele godine, a posebice sljedećih tjedana prilikom izlaska na ceste, osobito u blizini vrtića i škola, posebnu pozornost obrate na djecu i učenike.
Šustar je posebno pozdravio ovogodišnje prvašiće te im zaželio dobrodošlicu u školske klupe, ali i učitelje i nastavnike koji će im, zajedno s roditeljima, biti potpora u učenju.
Sustavno kvalitativno unaprjeđivanje odgojno-obrazovnoga i cjelokupnoga školskoga i nastavnog rada, naglasio je, ostaje temeljni cilj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prvi je dan škole

– U tu svrhu, tijekom ove pedagoške i školske godine pristupit ćemo izradi i donošenju zakona i pravilnika kao i novih propisa iz područja odgoja i obrazovanja kojim će se otvoriti još veći prostor osobne inicijativnosti, stvaralaštva i djelotvornoga odgojno-obrazovnog rada te vas molim da se aktivno i odgovorno uključite u njihovo oblikovanje i provedbu. Time ćemo pokazati kako Hrvatska ima vrsne i vrijedne učitelje i nastavnike, odgojitelje i odgajatelje, stručne suradnike i
Naglasio je kako je odgoj i obrazovanje ključ za uspješno stvaranje modernoga građanskog društva, a razvoj osobnih potencijala i njihovo korištenje za vlastitu dobrobit i za dobrobit gospodarstva i društva u cjelini, dugoročan zalog budućnosti.
–  Stoga je od izuzetne važnosti da kao društvo u suradnji s roditeljima i skrbnicima ustrajemo u uspješnom odgoju i obrazovanju naše djece i učenika temeljenom na nacionalnim i europskim vrednotama te na svijesti o bogatstvu i jedinstvenosti svake osobe. – poručio je ministar.
– Budući da samo međusobnim uvažavanjem i ustrajnim radom, zalaganjem i povjerenjem možemo unaprijediti odgojno-obrazovni sustav, vjerujem da ćemo i ove pedagoške i školske godine nastaviti uspješnu suradnju spremno prihvaćajući i savladavajući nove izazove. S tim u svezi, svoj djeci i učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima, učiteljima i nastavnicima, odgojiteljima, odgajateljima, stručnima suradnicima i ravnateljima, kao i ostalim dionicima odgojno-obrazovnog sustava, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u svoje osobno ime, želim poticajno okružje te uspješnu novu pedagošku i školsku godinu. – istaknuo je ministar Šustar. Ravnatelje – a to znači i visokokvalitetne dječje vrtiće i škole koji su istinski nositelji i promicatelji pozitivnih promjena u društvu. Jer, upravo ste vi i vaš predan rad pokretač realizacije punog potencijala naše djece i učenika što, u konačnici, utječe na njihov uspjeh u školi – toliko puta potvrđen na domaćim i međunarodnim natjecanjima – kao i na odabir njihovoga životnog puta. – istaknuo je Šustar.


Šustar: Svim učenicima jednaki preduvjeti za školovanje i razvoj

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi, Predrag Šustar, u ponedjeljak je u povodu početka nove školske godine učenicima poručio da je vrijeme učenja najljepše razdoblje u životu svakog čovjeka, istaknuvši pritom da Ministarstvo nastoji za svako dijete stvoriti jednake preduvjete za školovanje i razvoj.

– Poseban pozdrav želim uputiti učenicima prvih razreda, a svima ostalima želim poručiti kako je vrijeme učenja najljepše razdoblje u životu svakog čovjeka. Iako znam da vam se ne čini tako i iz osobnog iskustva te kao nastavnik i roditelj kažem vjerujte, to je najljepše i najbezbrižnije razdoblje u životu svakog čovjeka. Mi u Ministarstvu trudimo se i činimo sve da stvorimo jednake preduvjete da svako dijete ima normalne uvjete za svoje školovanje i razvoj, poručio je učenicima OŠ Petra Preradovića u Zadru ministar Šustar, te u šali dodao: „Evo, i nebo plače kad počinje škola!”
Pohvalio je ravnateljicu škole Stanku Pera-Martinac koja je od ove školske godine za 522 učenika organizirala nastavu u jednoj smjeni, što će, kako je istaknuo, pridonijeti kvaliteti nastave.
Na novinarski upit o tome imaju li sva djeca kojima je to potrebno osiguranog asistenta u nastavi, Šustar je kazao kako je ove godine iz europskih fondova osigurano više od 75 milijuna kuna za asistente u nastavi za 2500 djece.
– Mislim da nijedno dijete ove godine nije ostalo bez svog asistenta. Pokaže li se potreba da ih treba još i Ministarstvo će se svoje strane izdvojiti sredstva koja nedostaju, dodao je ministar.
Osnovna škola Petra Preradovića jedina je zadarska osnovna škola na Poluotoku. Ove godine ima 20 učenika manje nego lani, što je posljedica trenda iseljavanja iz središta grada, a u prvi razred, u tri razredna odjela, upisan je 51 učenik.
U sklopu dvodnevnog boravka Zadarskoj županiji, ministar Šustar danas će posjetiti i osnovnu školu u Velom Ižu, u koju je ove godine upisan samo jedan učenik. Video-vezom škola će se povezati s matičnom školom Zadarski otoci u Zadru te s OŠ Klinča Sela, koju će otvoriti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Na području Zadarske županije u školske klupe ove je godine sjelo 13.660 osnovnoškolaca, 29 manje nego lani. U srednje škole upisano je 7175 učenika, 120 manje nego 2015. godine.