Apolitični

Prve orgulje u župnoj crkvi sv. Duha Lovreć

Župna crkva sv. Duh Lovreć

Lovrećanke i Lovrećani u domovini i inozemstvu, dakako i mnogi stanovnici iz susjednih mjesta pa i šire, zasigurno se sjećaju prigodne priredbe pod nazivom Dan otvorenih orgulja, koja je održana u njihovoj župnoj crkvi sv. Duh na blagdan sv. Nikole 5. prosinca 2008. Izrađivači prvih orgulja postavljenih u spomenutoj crkvi na taj su blagdan sa školskom djecom i njihovim nastavnicima priredili zajednički susret na kojem su se nazočni  mogli uvjeriti kako su u njihovu kraju, odnosno lovrećkoj župnoj crkvi, prvi put zasvirale, zabrujale orgulje koje je izradio gospodin Josip Mihaljević, diplomirani orguljaš i izrađivač orgulja iz Male Subotice. On je tom prilikom pojasnio nazočnima kako funkcionira taj glazbeni instrument. Majstor Mihaljevć je orgulje izradio uz asistenciju gospođe Erike Braun te uz poticaj dobrih ljudi ovog kraja.
Inače, djeca iz Lovreća i okolice tom su prigodom vidjela i čula zvukove orgulja po prvi put u životu i to baš u svojoj župnoj crkvi.  Vidjeli su kako se rade menzure i kako zrak iz mijeha struji u orgulje te kako registri mijenjaju zvuk, što je svima bilo itekako zanimljivo, ali i korisno. Također su čuli i ton najvišeg stupca zraka od 2,5 m i najmanji od jednog metra, što su najbolje osjetili na blagdan sv. Nikole, jer je orguljaš Josip Mihaljević obećao župniku kako će orgulje tada zasvirati po prvi put. Riječ je o orguljama koje su njegovo remek-djelo, napravljene prema nacrtima posebno za župnu crkvu sv. Duha Lovreć čiji su se vjernici, odnosno svi posjetitelji mise u crkvi, mogli uvjeriti u vrijednost tog glazbenog instrumenta. Majstor Mihaljević je naglasio kako je u lovrećke orgulje ugradio i ‘setzer’, a kakvih nema nigdje u Hrvatskoj osim onih u gradu Varaždinu. Radoznala djeca su svojim upitima obasuli majstora Mihaljevića želeći doznati što više o orguljama i samom značenju tog glazbenog instrumenta. Kako bilo, i mlađi i stariji naraštaji obradovali su se kad su čuli prvi zvuk orgulja u svojoj crkvi, pa Lovrećani i danas prepričavaju taj događaj.

Gospođa Erika Braun montira orgulje u crkvi sv. Duha u Lovreću

Svi u Lovreću kažu kako su se orgulje u lovrećkoj župnoj crkvi sv. Duha najjače čule na Badnjak 2008. godine kada su radovi na tom glazbenom instrumentu bili u cijelosti dovršeni. Ističu kako je sam duh božićnih pjesama uz pratnju prvih mehaničkih orgulja nazočnima predstavljao iznimni crkveni doživljaj velike duhovne i meditativne vrijednosti. I orguljar Josip Mihaljević iz Male Subotice kod Čakovca i njegova suradnica Erika Braun bili su sretni što su svojim djelom oduševili Lovrećenke i Lovrećane – odrasle i djecu. Kada smo ga zatekli u župnoj crkvi sv. Duha u Lovreću, jednom od najvećih i najljepših sakralnih objekata u ruralnom prostoru Splitsko-makarske nadbiskupije, dok je sa svojom suradnicom Erikom privodio kraju poslove na spajanju dijela orgulja, rekao je kako već dulje vremena izrađuje orgulje u radionicama te ih postavlja u crkvama. Dodao je kako ima itekako posla na tom instrumentu te da je uložio oko 12 mjeseci radeći na orguljama u lovrećkoj župnoj crkvi. – Na orguljama sa svojom suradnicom gospođom Erikom Braun intenzivno radim više od pola godine, ali ćemo imati još barem toliko posla kako bismo ih stavili u funkciju, odnosno kako bi prvi put zasvirale. Radujemo se također što se orgulje svojim izgledom i veličinom uklapaju u interijer crkve. Inače, ovim se zanatom bavim dugo. Šest godina sam se obrazovao za orguljara u Njemačkoj kod gospodina Brauna, supruga gospođe Erike. U Hrvatskoj ima tek nekoliko orguljara. U Zagrebu rade dvije veće tvrtke u kojima se proizvode orgulje, no ima i nekoliko manjih. –  kaže orguljar Josip Mihaljević nastavljajući:

Orgulje u lovrećkoj ž.crkvi-

– Zanat orguljara prilično je zahtjevan i nadasve spor, poput posla konzervatora. Razlog tome je što se sve radi isključivo ručno, a svaki dio se prethodno izradi u radionici.Tako sam sve dijelove orgulja u župnoj lovrećkoj crkvi sam izradio u svojoj radionici u Maloj Subotici. Sa svojim suradnicima svake godine jednom dolazim u Lovreć, jer orgulje treba redovito i pravilno održavati. I moja suradnica, gospođa Erika Braun, također oduševljena Lovrećom i Lovrećanima, ima pune ruke posla baš kao i drugi stručnjaci iz naše struke. Drago nam je što se orgulje iz župne crkve sv. Duh u Lovreću koje smo izradili i postavili, daleko čuju, a tako će to biti i ove godine uoči Božića.“

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Nedjeljko Musulin