Apolitični

Prva međunarodna konferencija ‘Sigurnost povijesnih gradova’ u Splitu

Prva međunarodna konferencija ‘Sigurnost povijesnih gradova’ u Splitu

Vodeći svjetski stručnjaci za sigurnost i turizam objasnit će kako zaštiti kulturnu baštinu i povijesno naslijeđe od prijetnji današnjice


Prva međunarodna konferencija ‘Sigurnost povijesnih gradova’, koja će se održati od 30. ožujka do 1. travnja u hotelu Le Meridien Lav pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva kulture te Ministarstva turizma Republike Hrvatske, najavljena je u Gradskoj vijećnici grada Trogira.
Konferenciju su najavili gradonačelnik Trogira Ante Stipčić te predstavnici udruga organizatora, zatim Slobodan Marendić, predsjednik udruge International Police Association – Splitsko dalmatinska i Jakov Vetma, predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova.
Ante Stipčić je istaknuo važnost održavanja ovakvog skupa uz pohvalu ideje i proaktivnosti udruga organizatora. Sam program konferencije predstavio je načelnik PU splitsko-dalmatinske i predsjednik IPA SD, Slobodan Marendić. Među inozemnim i domaćim stručnjacima, posebno je istaknuo predavača dr. Petera W. Tarlowa iz SAD-a, osnivača i predsjednika američke udruge Tourism & more.
Dr. Tarlow poznati je govornik i stručnjak specijaliziran na području utjecaja kriminala i terorizma na turističku industriju te za upravljanje rizicima u turizmu i gospodarstvu.


Načelnik Općine Klis i predsjednik HUPG-a Jakov Vetma govorio je o važnosti očuvanja povijesnog nasljeđa, te da zaista nije uvijek lako pronaći najbolji način kako zaštiti kulturna dobra koja su nam generacijski dana na čuvanje. Imajući na umu i spomenike kulture koji su na našem području višestoljetna baština, važno je slijediti primjere dobre prakse kako bi se stvorili uvjeti sigurne turističke destinacije i očuvanja kulturnog dobra.
Suorganizatori konferencije su OWHC-a – Organization of World Heritage Cities iz Quebeca, MedCities-a iz Barcelone i udruge EFFORTS iz ‘s-Hertogenbosch.
Sudionici ove međunarodne konferencije dobit će odgovore na pitanja: Koji su to suvremeni izazovi sigurnosti, posebice s aspekta rizika za kulturnu i povijesnu baštinu starih gradova u uvjetima turističke ekspanzije? Kakav je odgovor struke i lokalne zajednice na ove izazove, što u praksi zaista donosi uspjeh, kako planirati, organizirati i upravljati događanjima u interesu promidžbe, gospodarskog napretka i smislenog korištenja resursa u sigurnim uvjetima? Na koji način partnerstva, i koja točno partnerstva, na lokalnoj razini mogu pomoći osigurati suživot povijesti i izazova modernog doba?
Neke od tema koje će se obraditi na konferenciji su: ‘New York, Baltimore, i Philadelphia – arhitektura, turizam i sigurnost u praksi’, ‘Iskustvo Pariza prije i nakon terorističkog napada’, ‘Kriminalitet na štetu umjetnina i kulturne baštine – pojavni oblici i mjere prevencije’, ‘Modeli partnerstva za sigurniju lokalnu zajednicu’…


Osim predavanja program konferencije uključuje i izlet do povijesnog Klisa te domjenak i svečanu večeru uz glazbeno-zabavni program. Uz predavača dr. Petera E. Tarlowa, treba istaknuti i Stewarta Brinna iz Lincolna (Engleska) – glavnog policijskog inspektora koji je sudjelovao u mnogim inicijativama kao što su intervencije u Odjelu za komunikacije, provedba inicijative Sigurniji pritvor za policijsku službu i sl. Zapovjednik srednjeg (srebrnog) odjela za javni red, upravljao je velikim događajima poput božićne tržnice u Lincolnu, nogometnih utakmica, prosvjednih marševa. Osim spomenutih, na konferenciji će sudjelovati mnogi ostali značajni predavači iz sektora sigurnosti i turizma.
Ovaj skup namijenjen je svim županima, gradonačelnicima, načelnicima općina, turističkim djelatnicima, stručnjacima iz područja sigurnosti i prevencije kriminala, predstavnicima službi lokalne uprave i samouprave i svim predstavnicima žurnih službi, službi za sigurnost i osiguravajućim kućama.
Zainteresirani se, dodajmo, mogu prijaviti na službenim stranicama SHC Conference.