Apolitični

Prva ljekarna u Hrvatskoj otvorena u Trogiru prije 745 godina

U Trogiru je davne 1271. godine, prije 745. godina, na dan 29. listopada otvorena prva ljekarna u Hrvatskoj.

Izvorni dokument koji to dokazuje, a sastavljen je 29. listopada 1271. godine, svjedoči kako je ljekarnik, Mucio, sin Leonarda de Malamauca prodao, a kupuje je magistar Rolandinus.

Ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega kazala je kako se sukladno literaturi, pretpostavlja da se ljekarna nalazila na glavnom gradskom trgu koji je u srednjem vijeku bio manji, na potezu od današnjeg „Cimatorija” do „lože”, u prizemlju kuće kojoj je na katu bila škola.

Prva ljekarna u Hrvatskoj

– Spomenuti dokument je materijalni dokaz čime se potvrđuje tradicija ljekarništva u Trogiru i u Hrvatskoj od samih njenih početaka, a u spomen na taj datum obilježava se Dan ljekarništva u Hrvatskoj svake godine. Odredbe Trogirskog statuta ticale su se i izbora liječnika i ljekarnik, a a birali su se tajnim glasovanjem, za što je i njima služila posebna kutija za glasovanje s likovima zaštitnika grada sv. Ivana Trogirskog i sv. Lovre koja se čuva u Muzeju grada Trogira, ističe Celio-Cega te dodaje kako se tijekom srednjeg i novoga vijeka pa do 20. st. izmijenilo niz ljekarnika, a možemo izdvojiti: Kreljutića, Perojevića, Andrića, Nutrizia, Marchia, Babića… Ljekarna je mijenjala mjesto te se događalo da ih bude nekoliko u gradu. Godine 1971. obilježena je 700. obljetnica ljekarne prigodnim znanstvenim skupom i izložbom u Muzeju te postavljanjem spomen ploče, a 740. obljetnica obilježena je 2011. g. manjim okruglim stolom održanim također Muzeju grada Trogira, kazala je Celio-Cega.

– Možemo samo zamisliti kolika je ekspanzija svekolike aktivnosti u gradu bila tada u 13. stoljeću, kada je potreba za formiranjem ljekarne bila prioritet. Koliko je samo klesara, majstora, raznih zanatlija bilo prisutno u građevinskoj aktivnosti tada u Trogiru. Uistinu možemo zamisliti jer to što je u to vrijeme građeno danas baštinimo i svjedočimo, rekao je povodom ove velike obljetnice zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović.