Apolitični

Prozori koji zimi griju a ljeti hlade kuću

Pametni prozor koji apsorbira toplinu zimi i reflektira je ljeti mogao bi smanjiti potrošnju energije u domu za trećinu!

U trenutku dok svi grizemo nokte dok čekamo nove račune za plin koji bi nam u travnju mogli značajno olakšati džep, svaka vijest koja govori o tehnologijama koje bi nam mogle smanjiti račune za grijanje i klimatizaciju doma predstavlja dobrodošli dašak optimizma.

Vlasnici kuća i stanova znaju da vrsta prozora u kući uvelike doprinosi učinkovitosti grijanja i hlađenja. Održavanje temperature u zatvorenom prostoru troši velike količine energije i čini 20 do 40 posto nacionalnih energetskih proračuna u razvijenim zemljama.

Znanstvenici Sveučilišta Pittsburgh i njihovi kolege na Sveučilištu Oxford razvili su novi dizajn pametnih prozora koji bi prikupljali sunčevu energiju zimi kako bi zagrijali kuću i reflektirali je ljeti kako bi je održali hladnom. Rad je nedavno objavljen u časopisu ACS Photonics i financiran kao dio EPSRC Wearable and Flexible Technologies Collaboration projekta.

Znanstveni rad pod nazivom “Rekonfigurabilni optički premaz niske emisije pomoću ultratankih materijala za promjenu faze” možete pronaći na ovoj poveznici.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay