Apolitični

Provjerili smo koliko će farmaceutski divovi zaraditi na cjepivu protiv korone, od brojki boli glava

Cjepivo razvijeno u suradnji američkog Pfizera i njemačkog Biontecha prvo je krenulo u širu distribuciju. Za hitnu upotrebu već su ga odobrile Velika Britanija i SAD, a idućeg tjedna očekuje i zeleno svjetlo Europske unije.

Prema procjenama analitičara Morgan Stanleyja, američko-njemački konzorcij bi do kraja iduće godine mogao uprihoditi gotovo 20 milijardi dolara od cjepiva protiv Covida-19, a u 2022. i 2023. dodatnih 9,3 milijarde dolara, sve dok ukupno svjetsko stanovništvo ne bude procijepljeno.

Među istaknutim dobitnicima mogla bi biti i mlada biološka tvrtka Moderna jer je u kratko vrijeme dizajnirala vlastito cjepivo i nalazi se nadomak dobivanja dozvole američkog saveznog ureda za lijekove. Sada se vrijednost ove američke tvrtke procjenjuje na 62 milijarde dolara nakon što su ove godine njezine dionice porasle za oko 700 posto.

Analitičari upozoravaju da će cijena u budućnosti biti pod velikim pritiskom s obzirom na to da je u razvoju još velik broj njih.

Emily Field iz konzultantske kuće Barclays smatra da će prostor za zaradu biti ‘vrlo ograničen’. Čak i ako glavni igrači ne budu dijelili svoje intelektualno vlasništvo, već postoji više od 50 cjepiva u kliničkim ispitivanjima širom svijeta.

‘Za dvije godine na tržištu bi moglo biti 20 cjepiva i tada će biti teško naplatiti premium cijenu’, zaključuje Field.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay