Apolitični

Provjerili smo kako izgleda nova koncertna stvarnost u zagrebačkoj Močvari

“Novonormalna“ koncertna stvarnost je strogo ograničenog kapaciteta, na pedeset sjedećih mjesta raspoređenih na terasi kluba za stolovima za dvije do četiri osobe i ponešto mjesta za pojedince, s dezinfekcijskim sredstvima na ulazu

Kako bi to moglo izgledati, mogli smo provjeriti u zagrebačkom klubu Močvara. Ondje je, u okviru programa Začarana Močvara koji se održava pod umjetničkim vodstvom Nine Romić, nakon dva i pol mjeseca održan prvi koncert s publikom, a nastupili su redoviti zagrebački gost Chris Eckman te slovenski duo Ana Kravanja i Samo Kutin. Možda neobično, ali prvi je pozornicu na terasi kluba zauzeo Eckman koji je u 45 minuta, uz akustičnu gitaru, izveo nekoliko pjesma iz faze The Walkaboutsa, zatim solo albuma, ali i „Echo Chamber“ s istoimenog albuma njegova hrvatskog benda The Strange. Eckman je konstanta, jedan od onih koji bi dobro zvučali i da pjevaju telefonski imenik, tako da tu nije bilo nekih iznenađenja – osim same atmosfere u kojoj se koncert odvijao.

Uhvatili smo se tako tijekom večeri u mislima o tome koliko smo puta željeli da na koncertu ne bude žamora, da ne počne kasno, da vas nitko ne gura, da u Močvari ljeti ne bude paklenski vruće… Neki su možda razmišljali i o ekskluzivnim svirkama za odabranu malobrojnu publiku koje pratite sjedeći za stolom i ispijajući piće… Kako se ono kaže – pazite što želite, moglo bi vam se i ostvariti.

Jer upravo tako izgleda „novonormalna“ koncertna stvarnost. Strogo ograničenog kapaciteta, na pedeset sjedećih mjesta raspoređenih na terasi kluba za stolovima za dvije do četiri osobe i ponešto mjesta za pojedince, s dezinfekcijskim sredstvima na ulazu i – uz pratnju do međusobno vrlo udaljenih stolova! Sve to pridonijelo je prilično komornoj atmosferi koja je pogodovala glazbi, ali kako je u pitanju ipak rock-publika, na trenutke je trebalo suspregnuti poriv da odeš bliže pozornici ili da se srdačno izgrliš s poznanicima s kojima se dugo nisi vidio.

Koncert u ovom obliku najavljen je, naime, vrlo brzo po objavi uvjeta koji omogućuju njihovo održavanje i rasprodan u manje od dva dana, i to – što svakako zaslužuje dodatne pohvale – s vrlo prijateljskom cijenom karata u situaciji koncertne suše.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay