Apolitični

Provirite kroz „Bužu“ u 62. Splitsko ljeto

62. Splitsko ljeto daruje zanimljiv, gledan i umjetnički odabran program na radost Splićana i gostiju.

Kako smo već najavljivali, danas 19. srpnja s početkom u 21 sat u sklopu programa 62. Splitskog ljeta, na otovorenoj pozornici u Severovoj ulici, odigrat će predstava „Buža“ u režiji Zorana Mužića.
„Buža“ nam je već poznata priča s malih ekrana, čiji je scenarij napisao poznati splitski književnik i scenarist Živko Jeličić. Jeličić je kroz svoja pisana djela ostao zapamćen i cijenjen, među publikom i književnom kritikom, kao autora koji je zapažanja svijeta temeljio na unutarnjoj svijesti pojedinca. Njegovo iskonsko poznavanje mediteranskog duha našeg čovjeka i sve unutarnje drame, preokupacije i strahove Živko Jeličić je pretočio u svoj najpoznatiji roman „Staklenko“ temeljen na Cervantesovu „Licencijatu o Staklenku“.


Provirite kroz „Bužu“ u 62. Splitsko ljeto

Sličan smjer promatranja svijesti individualca suočenog s carstvom unutrašnje psihoanalize, prikazanim na tako jednostavan i dalamatinskom umu karakterističan način, Jeličić je još 1988. godine kao scenarij za televizijsku emisiju predstavio publici u televizijskoj seriji „Buža“. Njegovim stopama krenuo je i redatelj predstave Zoran Mužić koji će večeras na 62. Splitskom ljetu publiku podsjetiti na susjede Vitu i Peru koji se zbog nesretnog slučaja ostavljene rupe u zidu nađu u zanimljivoj situaciji čiji je produkt još uzavrelija atmosfera susjedskoga rata.

62. Splitsko ljeto…


U ovoj tragikomičnoj predstavi koja gledateljima mami suze kroz smijeh, glavne uloge odigrat će Joško Šev0 i Trpimir Jurkić, a šjoru Terežu glumit će Ksenija Prohaska koja je jednostavno, ali egzaktno „Bužu“ opisala kao: „mračnu predstavu, divnu u svom mraku.“
Skladatelj je Mate Matišić, scenografkinja Dinka Jeričević, a kostimografkinja Sara Lovrić Caparin.
S.P. Novak jednom je zapisao da Živko Jeličić nikada nije opisivao stvarnost već je opisivao ono što su njegovi glavni junaci percipirali svojim vlastitim okom.
Pa zavirite i vi večeras kroz „Bužu“ očima Vite i Pere, pod redateljskom palicom Zorana Mužića, te kroz suze i smijeh mediteranske samokritike doživite 62. Splitsko ljeto.
Predstava „Buža“ od jeseni je najavljena kao stalni dio repertoara splitskog HNK-a.