Apolitični

Protkajte misli u riječi

   by  Kamil PorembiÅ„ski 

Sigurno ste čuli za izreku da oni koji čitaju žive tisuću života prije smrti, a oni koji nikada ne čitaju – samo jedan… Što je to u riječima tako čarobno da ljude satima, danima ili tjednima vežu za ukoričeni tok misli njihovog autora?

Čitanje je jedan od lijepih i zanimljivih hobija. Osim toga, veoma je koristan jer će vam pomoći da razvijete moždane vijuge, popravite rječnik i potpomognete svoje verbalno izražavanje. Studije su pokazale da je čitanje knjiga jedan od najučinkovitijih načina za smirenje i odmor od stresa. Kad se izgubite u dobroj knjizi, zaživite s njom, zamišljate prizore, zvukove i mirise opisane u tekstu…
Smatra se da koncentracija potrebna za čitanje smiruje um i ublažava napetost mišića.

Knjiga je uvijek bila i ostat će čovjekov dobar prijatelj, a možete je imati sa sobom gdje god se nalazili. Tijekom vrućih ljetnih dana na štekatu uz „veliku s toplin˝ dok povjetarac ljulja kristalno more, u zimske hladne večeri uz šalicu čaja dok kapi kiše kucaju o prozorske kapke, bilo kad i bilo gdje – lijepa riječ je vječna, neprolazna i nezamjenjiva.

Ako imate smisla i osjećaja za zvuk riječi i izražavanje misli, pronađite vremena… i za pisanje… Pjesme, tekstove, blog – bilo koju formu koja će iz vašeg unutarnjeg svijeta iznjedriti ono nešto nekome… Usmjerite se na ideju, pišite prema vlastitom osjećaju i nikad nemojte gubiti motivaciju. Najvažnije je slijediti sebe i pokušati pretočiti svoje misli u poruku.

Dobra knjiga ili lijepa riječ mogu usmjeriti misli i potaknuti osjećaje… Riječ je moćnija nego što mislimo, čak i samo jedna može vama ili nekom drugome promijeniti i uljepšati dan, pokušajte.

A. Vlaić, mag. ing. arh.