Apolitični

Prošle godine u travnju, u Zagrebu 115.000 turista. Ove 1205. Može li turizam preživjeti koronu i potres?

Grad Zagreb posljednjih je godina bio jedna od domaćih destinacija sa zavidnim rastom turističkog prometa. Ova, 2020. godina, trebala je biti još i bolja: procjenjivalo se da će u prvoj polovici godine, za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, Zagreb posjetiti 15 tisuća delegata i ostvariti (dodatnih) 35 tisuća noćenja. A onda je sve stalo.

Zbog epidemije koronavirusa, predsjedanje EU-om pretvorilo se u niz virtualnih sastanaka – umjesto da šetaju Zagrebom, europski dužnosnici razgovaraju sa sigurne udaljenosti, iz svojih ureda, pred TV ekranima. Preko granica se tjednima nije moglo, a putnicima iz dalekih, neeuropskih država – koji su zadnjih godina bili česti gosti u glavnom gradu – vanjske granice EU-a trebale bi biti otvorene tek sredinom lipnja.

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, službena statistika o broju dolazaka i noćenja ostvarenih u Zagrebu tijekom proljeća prilično je poražavajuća. Prošle godine u travnju, u glavnom gradu je ostvareno oko 115 tisuća dolazaka i 208 tisuća noćenja. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, ove godine je u travnju zabilježeno 1205 dolazaka i oko 13 tisuća noćenja. Privatni iznajmljivači s kojima smo razgovarali smatraju da bi u te brojke mogli biti ubrojeni i ljudi čiji su stanovi stradali u potresu, pa su bili prisiljeni preseliti u unajmljene stanove.

Unatoč dvjema nedaćama koje su pogodile glavni grad, masovnog napuštanja turističke djelatnosti zasad nema.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay