Apolitični

Proslavom 50. rođendana otvoreno novo izdanje Animafesta

Svečanom proslavom u povodu 50. rođendana u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u nedjelju je otvoren Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Svjetski majstor animacije Nedeljko Dragić, jedan od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma primio je na otvorenju Nagradu za životno djelo.

Šuljić: Na tjedan dana Zagreb se pretvara u svjetski centar animacije

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, rekao je kako je taj, drugi najstariji festival animacije u svijetu, ‘naše pravo malo lokalno svjetsko čudo’, koje iz godine u godinu potvrđuje svoj globalni značaj i na tjedan dana pretvara Zagreb u svjetski centar animacije

‘Zbog Zagrebačke škole crtanog filma koja je upisala Zagreb na svjetsku mapu animacije, festivala koji ga promovira u svijetu, zbog profesora Baltazara, Surogata, ali zagrebačke publike možda je vrijeme da grad razmisli o osnivanju muzeja animacije i brendiranje grada kao grada animacije, jer Zagreb to i jest’, istaknuo je.

Nagrada za najbolju školu animacije uručena je predstavnicima Nacionalne škole filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva, međunarodno priznate institucije koja je ‘ogledni primjer dobre prakse i izvrsnosti u specijalističkom visokom obrazovanju’.

Festival će se održavati u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac i Ljetnoj pozornici Tuškanac te na brojnim drugim gradskim lokacijama, a izbor iz programa prikazat će se još u Rijeci i Splitu.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay