Apolitični

Proslavljen europski dan art kina u kinoteci Zlatna vrata

Splitska kinoteka Zlatna vrata, ove nedjelje 9. listopada, proslavila je europski dan art kina na najbolji mogući način – projekcijom filma čija se tematika jučer slavila u kinima diljem Europe.

Kinoteka Zlatna vrata povodom europskog dana art kina u svojoj kino dvorani prikazala je talijansko-francuski film „Gori more” iz 2016. godine. Film je izazvao pozitivne reakcije i publike i filmske kritike te je osvojio i nagrade među kojima je i nagrada Zlatnog medvjeda u Berlinu ove godine. Odolijevajući mainstream trendovima kinoteka Zlatna vrata i ovoga puta ostala je u svojim kulturnim i filmskim okvirima slaveći dan posvećen art film, ali projekcijom filma koji izaziva reakciju kako zbog odlično snimljenog filmskog uratka, tako i zbog aktualne i sveprisutne teme koja nerijetko izaziva negativne reakcije.

Film „Gori more” uradak je redatelja Gianfranca Rosia koji je uz Carlu Cattani potpisao i scenarij za film. Samuele Cauano dvanaestogodišnji je dječak koji bezbrižno živi i uživa u jednom udaljenom mediteranskom otoku. Ipak, taj otok nije sasvim obično odredište. Otok Lampedusa svojevrsna je metafora za imigrantsku krizu te predstavlja mjesto na kojem brojni muškarci i žene s djecom žele na ilegalan način iz Afrike prijeći u Europu. U potrazi za boljim životom i slobodom, na žalost, brojni imigranti ne uspijevaju u svojoj jedinoj želji, pa njihova beživotna tijela plutaju oko otočne obale i svjedoče o još jednoj ljudskoj katastrofi.

Jedna od najpoznatijih online stranica za filmske kritike Guardian, filmu „Gori more” dodijelila je maksimalnih pet zvjezdica, a to su opravdali činjenicom da je Rosi snimio dirljiv i emotivan dokumentarac u kojem je u kontrapunkt stavio teške sudbine afričkih migranata te one bezbrižne sudbine stanovnika sicilijanskog otoka. Strašni prizori tisuća mrtvih tijela čiji su životi završili na različite strašne načine podsjetnik su na strahote koje su opet i iznova zadesile velik broj ljudskog stanovništva u potrazi za sigurnim domom.