Apolitični

PROSLAVLJEN DAN PRODAVAONICA PLOČA 2023.

Glazbeni svijet u je subotu, 22. travnja obilježio Dan prodavaonica ploča (Record Store Day).Uz podršku Hrvatske diskografske udruge, obilježen je po jubilarni deseti put u Hrvatskoj, ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima te popustima, a u Zagrebu i Rijeci za ljubitelje glazbe organiziran je niz besplatnih nastupa u glazbenim prodavaonicama, kao i druženje s izvođačima.

Dan prodavaonica ploča podržali su i ovogodišnji ambasadori: Opća Opasnost, Nika Turković, Tedi Spalato, Jure Brkljača, Lu Jakelić, Lidija Bajuk, Sandro Bastiančić i Vili Gobac, koji su s fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

Za ovu posebnu priliku, hrvatski diskografi pripremili su popuste, što u dućanima diljem zemlje, što preko webshopova, i akustične koncerte, čime su izazvali veliku pozornost javnosti. Tako je u Menart Multimedijalnoj knjižari u trgovačkom centru Avenue Mall održan sajam s ponudom od preko 3500 vinila, kao i koncert dua Meritas, Gorana Oreškovića i Josipa Palamete. U Rijeci, dućan Dallas Music Shop organizirao je akustični nastup ambasadora Sandra Bastiančića i Ane Kabalin.

Dan prodavaonica ploča u svijetu se obilježava od 2008. godine, a neki od svjetski poznatih izvođača koji su bili ambasadori, bili su Metallica, Pearl Jam, Taylor Swift, Ozzy Osbourne, Iggy Pop i Jack White (White Strippes).

Cijeli članak možete pročitati na: soundguardian.com

Foto: Pixabay