Apolitični

Propada Facebookov pokušaj lansiranja kriptovalute

Ono što je trebala biti globalna platforma za digitalna plaćanja i s njome povezan stablecoin, sada izgleda kao promašena priča, a sva imovina organizacije Diem je na prodaju

Nedugo nakon Facebookove najave o lansiranju kriptovalute (točnije rečeno stablecoina vezanog uz dolar) na to su reagirale američke i europske monetarne vlasti, i to s popriličnim negodovanjem. Projekt se daleko od očiju javnosti razvijao nekoliko godina, da bi krajem 2020. bio izdvojen iz Facebookovog poslovanja u neovisnu organizaciju Diem Association – sve kako bi se ovaj segment što više odvojio od Facebooka i ne bi bio usko povezan s društvenom mrežom i njezinim, ne baš idealnim, imidžem u javnosti.

Imovina je na prodaju

Od toga je prošlo više od godine dana, a kriptovaluta i dalje nije lansirana. U međuvremenu su projekt napustili brojni partneri i investitori, a kao strateški partner prošle se godine pojavila banka Silvergate. Sada se doznaje kako je cijela imovina (primarno tehnologija i intelektualno vlasništvo) Diem Associationa ponuđena na prodaju Silvergateu. Plan je prodati sve što se može za oko 200 milijuna dolara, kako bi se inicijalnim ulagačima u projekt vratili njihovi ulozi.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr