Apolitični

Promovirana knjiga doc. dr. sc. Ante Nazora „Splitsko-poljički odnosi XIV. i XV. stoljeća”

Na blagdan Gospe Karmelske, zaštitnice Jesenica, koji su vjernici ovog poljičkog mjesta tradicionalno proslavili svetim misama i procesijom kroz staro selo Jesenice, uz mjesnog župnika don Tomislava Bašića, a u sklopu 14. Dugoratskog ljeta, održana je promocija knjige doc. dr. sc. Ante Nazora „Splitsko-poljički odnosi XIV. i XV. stoljeća” koju je objavio Književni krug Split 2015. U knjizi Ante Nazora predočena su autorova istraživanja arhivskog gradiva s osobitim pogledom na Split i njegovo poljičko susjedstvo. Rezultati dobiveni ovakvim istraživanjem odnosa jedne komunalne sredine i jedne izrazito ruralne zajednice, iako se ne mogu bez opreza generalizirati, ipak su pokazatelj određenih kretanja. U svakom slučaju ova knjiga je vrlo važna polazna točka za daljnja istraživanja sličnih tema, općenito na području današnje Hrvatske, kojima bi bio cilj utvrditi sličnosti i razlike na tom području, a u kasnijoj fazi omogućiti usporedivost i obuhvatniju širu europsko-mediteransku kontekstualizaciju, zapisala je recenzentica knjige prof. dr. Mirjana Matijević-Sokol.

O knjizi je nazočnima iscrpno govorio prof. dr. sc. Marko Trogrlić, koji je pored ostaloga kazao: „Knjiga koju imamo ispred sebe zaslužuje punu historiografsku pažnju. Ona je rezultat pomnog znanstveno-istraživačkog rada, satkana u jednu cjelinu koja rađa zaokruženom slikom odnosa splitsko-komunalne zajednice i jedne druge, one poljičke, posve drukčije, ali opet splitskoj tako bliske i s njome skopčane povijest. Za Poljički statut rekao je da je izričaj poljičke autonomije, koji je sigurno nastao prije 1440. godine, jer se za njegovu najstariju poznatu redakciju navodi da je prijepis nekog starijeg statuta: „U ime Gospodina Boga Amen. Statut Poljički i suci Statut iz staroga novi činimo na lita Gospodina Iskrsta 1440.” Moguće je da je Poljički statut već postojao u drugoj polovici XIV. stoljeća ili točnije, u doba kralja Ludovika.
Naš autor će zaključiti razmatrajući ova i druga pitanja kao primjerice različite društvene zajednice, pitanja pripadnosti pojedinih prostornih dijelova da vlastita kodifikacija koja se drži posebnim izazovom razvijenosti pojedine društvene zajednice, potvrđuje da se prostor Splita i Poljica, unatoč tome što je riječ o dva suprotno različita srednjovjekovna društva ne može promatrati odvojeno, odnosno da su razvojni procesi gotovo istodobno oblikovali i splitsko i poljičko društvo, jedno ono splitsko gradskog tipa društva, a drugo, ono poljičko seljačkog tipa…” kazao je prof. Trogrlić.

O knjizi i problemima s izvorima govorio je autor Ante Nazor, koji je ustvrdio kako je doktorat kruna jednog razdoblja u obrazovanju čovjeka, pa je zahvalio svima koji su mu pomogli u pisanju doktorata, no ipak, najveću zahvalnost uputio je svom ocu i majci. Njima je posvetio stečenu titulu i ovu knjigu, koju smatra dugom prema svojoj poljičkoj didovini. Iskazao je zahvalnost mještanima rodnih Jesenica, koji su se okupili u tako velikom broju i pozdravili ga dugotrajnim aplauzom.
U zabavnom programu nastupila je klapa „Jesenice”.
Nakon promoviranja knjige dr. Nazora, u prizemlju jeseničke Blagajne otvorena je izložba slika Joška Čizmića, člana Likovne udruge „Krug”, pod nazivom „Jesenički memento”. O njemu je promotor, prof. Zdravko Cota, rekao: „Nužno je napomenuti da je Joško Čizmić započeo slikati prije 26.godina, kada je involviran sakralnom tematikom, tehnikom kvazi vitraja, a pretpostavljam pod utjecajem Josipa Botterija Dinija, slikao svetačke motive pretežno manjeg formata s kojima je sudjelovao i na dvije zapažene izložbe Likovnog društva Omiš: u Splitskoj banci u Omišu i Multimedijalnom centru (danas Galerija umjetnina) u Splitu.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika
Piše: Davor Grgat