Apolitični

Promocija stogodišnje tradicije picigina

Ekološko društvo Picigin Bačvice i ove godine organizira natjecanja najboljih piciginaških ekipa na splitskim Bačvicama. Dani picigina 2016. godine ili kako ih mi popularno zovemo Pici-đir, održat će se od 10. do 12. lipnja uz sportska događanja te gastro i zabavne manifestacije, a sve u svrhu promocije 100-godišnje tradicije igranja picigina kao i niza drugih splitskih sportova koji su u proteklom stoljeću nastali na splitskim Bačvicama.

Pozornica ostaje ista – kupalište Bačvice. Sportovi su: picigin, mali balun, Pici gol i za zabavu briškula i trešeta… Kao i prošle godine, osim u piciginu, nadmetanja će se voditi i u drugim atraktivnim sportovima koji su postali uobičajeni „đir” kupališta na Bačvicama s dodatkom Pici gola, potpuno nove discipline koju su osmislili naši mladi članovi piciginaši, potvrđuju iz Ekološkog društva Picigin Bačvice.
Pici gol je izuzetno brza i atraktivna igra koja se igra na dva gola (dvije ‘branke’) i predstavlja kombinaciju picigina i rukometa. Može ga se igrati u moru, na vanjskom pijesku, ali i u dvoranama što omogućava igranje i u onim najhladnijim zimskim mjesecima kada je zbog zimskih uvjeta gotovo nemoguće odigrati picigin. Ove godine Pici gol bit će pokazni sport i neće ući u bodovanje za ukupnog pobjednika.
Ukupni pobjednik Dana picigina dobit će se zbrajanjem ocjena i bodova u svim disciplinama i imat će čast nositi titulu najbolje kupališne ekipe godine. Prošle godine sudjelovalo je šest kupališnih – piciginaških ekipa, a ukupni pobjednik je bila Divlja horda koja na Prvenstvima svita u piciginu nikada prije nije osvojila medalju.
Podsjetimo kako je Društvo punih deset godina organiziralo Prvenstva svita u piciginu koja će se ubuduće održavati svake četiri godine (sljedeće je 2018.). U godinama između prvenstava održavat će se Dani picigina s natjecanjem pod nazivom Pici-đir. U njemu ćemo se prisjetiti stare splitske tradicije nastale nakon 1. svjetskog rata nadmetanja ekipa u momčadskim sportovima za neslužbenu titulu Kupališne Republike godine.
Tradicionalno ćemo obilježiti i 13. lipnja, blagdan sv. Ante koji se slavi i kao Dan picigina, a ujedno označava i (ne)službeni početak nove kupališne sezone na Kupalištu Bačvice. Sretno svima a posebno piciginašima.


Donosimo program u cijelosti:
8. lipnja 2016 (srijeda) – 11 h – press konferencija uz najavu programa Dana picigina 2016. – kupalište Bačvice.
08. – 12.06. – turnir u trešeti i briškuli – prostorije društva
10. lipnja 2016 (petak) – balun na male branke
18,30 – 20,30 – Balun na male branke (ispred Žbirca)
11. lipnja 2016 (subota) – picigin, nogbi
10,15 -12,00 – Picigin – finalni nastup
12,05 – 13,00 – Nogbi – kvalifikacije
12. lipnja 2016 (nedjelja) – Nogbi, Picigol, proglašenje pobjednika, Picigin party
10,15 – 11,55 – Nogbi – finala
12,00 – 12,55 – Pici-gol – promocija i demonstracija nove piciginaške igre,
13,00 h – proglašenje pobjednika
13,10 h – Picigin party
15,00 h – zajedničko gledanje utakmice Hrvatska – Turska na Prvenstvu Europe u nogometu u Francuskoj
Izvor i foto: Ekološka udruga Picigin Bačvice