Apolitični

Promocija monografije Mladenke Šolman u splitskoj Galeriji umjetnina

Naklada Ljevak i Galerija umjetnina imaju čast pozvati Vas na promociju knjige Mladenke Šolman „JASENKA BULJ: Slikarstvo, fotografija, video” u ponedjeljak, 23. svibnja 2016. u 12 sati.

Monografija Jasenke Bulj presjek je 35-godišnjega rada slikarice proširenog fotografijama i video radovima. Uvodni tekst Mladenke Šolman prati, analizira i ocjenjuje razvojnu liniju djela Jasenke Bulj slijedom ključnih etapa i primjernih radova.
Uz uvodni esej i reprodukcije izabranih djela knjiga sadrži i opširnu biografiju (s fotografskim prilozima), katalog prezentiranih djela, biografiju i prijevod na engleski jezik, što ukupno čini oko 150 stranica teksta, 152 ilustracije u boji i brojne bilješke. Slikarstvo Jasenke Bulj posjeduje razvojnu dosljednost i uvjerljivu osobnost jezika i tema. Rezultat su osviještene pozicije i spontane izvedbe. Polazeći od scena interijera, egzistencijalnih tema, pejzažnih uvida i ekoloških refleksija, od slikarstva, fotografije do video radova, autorica je širokim obuhvatom tema, razina i medija superiorno izrazila odnos čovjeka, prirode i suvremene stvarnosti radovima jedinstvene i začudne organizacije.


O autorici
Mladenka Šolman hrvatska je povjesničarka umjetnosti (Split, 28. XII. 1933.). Diplomirala je 1961. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao muzejska savjetnica u Modernoj galeriji u Zagrebu (1970. – 2000.) vodila zbirku hrvatskog slikarstva prve polovice XX. st. Istražuje modernu i suvremenu hrvatsku umjetnost. Od 1963. objavljuje kritike i osvrte u stručnim časopisima, novinama i radio-emisijama. Autorica je više retrospektivnih i monografskih izložaba i predgovora u katalozima brojnih samostalnih izložaba.
Na predstavljanju sudjeluju: Jasenka Bulj, recenzent knjige, akademik Tonko Maroević i Branko Franceschi, ravnatelj.
Dođite sljedećeg ponedjeljka u splitsku Galeriju umjetnina na promociju knjige „JASENKA BULJ: Slikarstvo, fotografija, video”.

Izvor i foto: Galerija umjetnina Split