Apolitični

Promocija knjige Nepe Kuzmanića: Svom Splitu sam darovao nešto što nema niti jedan grad u Hrvatskoj!

Promocija knjige Nepe Kuzmanića: Svom Splitu sam darovao nešto što nema niti jedan grad u Hrvatskoj!


Ova se knjiga može pročitati kao svojevrstan roman. Možda s previše lica, ali radnje ima dovoljno – kazao je akademik Tonko Maroević


U prepunoj palači Milesi večeras je održana promocija knjige ‘Splitski građani: Prezime i etnos i drugi članci’, autora Marija Nepe Kuzmanića…
– Ovom knjigom sam u potpunosti zaokružio antroponimiju Splita, te njegove bliže i dalje okolice. Svom gradu sam poklonio nešto što nema niti jedan grad u Hrvatskoj. Detaljna obrada razvoja socijalnog statusa njegovih obitelji s usponima i padovima svojevrstan su prilog povijesti ovoga grada. Ovom knjigom sam utvrdio teorijski okvir za prezime, definiravši ga kao zadnju fazu dodatne identifikacije pojedinca uz inzistiranje na distinkciji između pojedinih faza koji su mu prethodili i po nekoliko stoljeća – kazao je Kuzmanić, pa dodao:
– Proteklo je 19 godina od tiskanja knjige ‘Splitski plemići, prezime i etnos’, kojom prilikom sam najavio današnje izdanje.


To je tema o kojoj je progovorio i akademik Nenad Cambi:
– U uvodu knjige Nepo kaže da je bio obeshrabren nakon te knjige izdane 1998. godine jer je bilo slaboga odjeka. Ne treba ga to brinuti jer jer se danas vrlo malo čita. Ako netko i čita, zanima ga jedino ako si pogriješio, a pozitivnu stranu nitko ne gleda. Njegove dvije knjige čine jedinstvenu cjelinu. Obuhvaćena su dva sloja splitskoga puka u globalu, ne mislim pritom je li netko plemić ili nije.
Izdavač knjige je ‘Književni krug Split’, a akademik Cambi je apostrofirao i jedan zanimljiv detalj iz knjige, gdje se navodi i da je u Splitu samo dva puta zabilježeno da je netko dobio ime po caru Dioklecijanu.
Akademik Tonko Maroević je kazao:


– Doista nije lako predstaviti knjigu koja je zapravo sastavljena od dvije knjige. Nepo je uvijek lagano polemičan. Da bi njegove spoznaje dobile odjek, on i mora biti takav. Neki njegovi rezultati ni kroz 20, 30 godina nisu akceptirani kako treba. Nepo je odlučan u obrani metode kontinuiteta. Svako prezime formirano je na temelju stroge ulančanosti i nema tu preskakanja. On ulazi u polemiku s povjesničarima, za koje kaže da zanemaruju brojeve i Pitagoru. Nepin sam revan čitatelj pa mogu reći i da se ova knjiga može pročitati kao svojevrstan roman. Možda s previše lica, ali radnje ima dovoljno.
Na kraju kažimo da je tijekom cijele promocije u palači Milesi vladalo jako ugodno ozračje, te da svatko tko je imao knjigu u rukama toplo preporučuje ovo djelo od izuzetne vrijednosti za grad Split.